Linkuri accesibilitate

Alain Pilloux: „Într-o economie sănătoasă, oamenii creează și se dezvoltă atunci când au încredere în viitor” (VIDEO)


Alain Pilloux, vicepreşedintele BERD în vizită la Chișinău (© www.gov.md)
Alain Pilloux, vicepreşedintele BERD în vizită la Chișinău (© www.gov.md)

Interviul dimineții cu vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Vicepreședintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Alain Pilloux, s-a aflat zilele trecute în Republica Moldova pentru discuții cu reprezentanții noii guvernări. BERD este un investitor-cheie în Moldova și până în prezent a investit peste 1,2 miliarde de euro. „Țara are nevoie de continuarea reformelor pentru a crea un climat de afaceri stabil și credibil” este mesajul transmis de vice-președintele BERD șefei cabinetului de miniștri, Maia Sandu.

Interviul dimineții: cu Alain Pilloux (BERD)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:43 0:00
Link direct

Europa Liberă: Dle Pilloux, vizitați Republica Moldova pentru discuții cu autoritățile moldovene. Ați putea, pe scurt, să ne spuneți ce mesaje și așteptări aveți de la noua guvernare?

Alain Pilloux: „Scopul vizitei mele este de a mă informa referitor la prioritățile guvernului de la Chișinău și de a oferi sprijinul BERD pentru reformele asumate de noul Executiv.

Susținem acțiunile pe care Guvernul dorește să le întreprindă în special în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri...

Susținem acțiunile pe care Guvernul dorește să le întreprindă în special în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și suntem gata să-l sprijinim cât se poate de mult prin intensificarea activităților pe care le dezvoltăm în domeniul afacerilor, inclusiv prin consultanță.

Precizez că avem lansat în Republica Moldova un program prin intermediul căruia am consultat și asistat peste o mie de întreprinderi locale, uneori inclusiv prin finanțare sau prin anumite bănci autohtone, care pentru noi sunt canale pentru finanțarea economiei reale. Susținem foarte mult efortul noului Guvern de a lupta cu corupția, care, din

Susținem eforturile de a moderniza infrastructura națională, de a limpezi neclaritățile legate de achizițiile publice, îmbunătățirea securității energetice a țării...

păcate, e o problemă permanentă în Republica Moldova. Susținem, de asemenea, eforturile de a moderniza infrastructura națională, de a limpezi neclaritățile legate de achizițiile publice, îmbunătățirea securității energetice a țării, în special în ceea ce privește furnizarea gazelor naturale etc”.

Europa Liberă: Regula spune că o nouă guvernare nu o critici o sută de zile – ca să îi oferi o perioadă de respiro, în care să analizeze încotro s-o ia și ce decizii să adopte. Dacă am vorbi de domeniile în care așteptați cele mai rapide reforme, care ar fi?

Alain Pilloux: „Este adevărat că numirea noului guvern a adus după sine multe așteptări pozitive, iar pentru mine este clar că partenerii externi, comunitatea internațională, inclusiv BERD, suntem gata să sprijinim prioritățile autorităților. Salut faptul că Guvernul are deja câteva reușite importante și anume reluarea programului cu FMI și reluarea sprijinului din partea Uniunii Europene. În ce privește reformele - lucrurile nu sunt niciodată simple.

Pe de altă parte, există domenii în care rezultatele pot fi atinse într-o perioadă de timp relativ rapidă, cum ar fi, transparența achizițiilor publice, adică, orice ar cumpăra statul din bani publici să fie făcut într-un mod transparent, ceea ce nu s-a întâmplat de fiecare dată până acum.

Alain Pilloux: „Țara are nevoie de continuarea reformelor pentru a crea un climat de afaceri stabil și credibil”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:10 0:00

De asemenea, ne așteptăm ca întreprinderile mici și mijlocii din țară să dispună de capacitatea de a lucra liber și aibă posibilitatea „să respire”, metaforic vorbind, pentru a crea noi locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni, în special pentru cei tineri.

De asemenea, vrem să vedem că băncile din țară contribuie la acest efort național, că interconectarea energetică cu România funcționează eficient, că noi drumuri sunt construite, că locuitorii de la sate au apă de calitate, sisteme de epurarea a apelor uzate sau sisteme de gestionare a deșeurilor solide. Așadar multe lucruri pot fi făcute în termen scurt, sau cel puțin pot fi începute într-un mod care ar schimba nivelul de trai al cetățenilor Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Între altele, v-ați referit la parteneriatul pe care Republica Moldova îl are cu Fondul Monetar Internațional. Țara a fost vizitată de un grup de experți ai FMI. Se așteaptă ca în septembrie bordul să decidă reluarea finanțării. Ce semnal transmit pentru partenerii externi ai Republicii Moldova asemenea decizii?


Alain Pilloux: „Este un semnal al încrederii. Prin urmare, este extrem de important mai ales că un program cu FMI reprezintă și o ancoră pentru Guvern, care-l ajută să-și definească prioritățile, să-și asigure progresul. Prin urmare, salutăm reluarea programului cu FMI și felicităm Guvernul pentru faptul că l-a renegociat într-un timp record”.

Europa Liberă: Sistemul bancar din Republica Moldova a fost zdruncinat de frauda bancară din 2014. Cum ați aprecia măsurile care au fost luate de autoritățile din Republica Moldova până în prezent?

Alain Pilloux: „S-au realizat multe progrese de către Banca Națională în trecut și de către instituțiile internaționale, inclusiv noi, pentru a curăța sectorul bancar. Din păcate, pe parcursul mai multor ani instituții ca BERD nu puteau să lucreze cu anumite bănci din sistemul bancar

Printr-un efort comun am restabilit transparența acționariatului și guvernanța corporativă normală în câteva bănci sistemice ...

autohton din cauză că sistemul de acționariat era unul netransparent, însă niciodată nu am renunțat și, în cele din urmă, printr-un efort comun am restabilit transparența acționariatului și guvernanța corporativă normală în câteva bănci sistemice. Iar acest lucru este extrem de important, deoarece în prezent BERD și alții pot lucra cu aceste bănci pentru a canaliza finanțarea în economia Moldovei, ceea ce nu a fost posibil în trecut. Efortul încă nu s-a încheiat în totalitate și e nevoie de mai multe măsuri pentru a curăța sectorul bancar și, de asemenea, aș putea să adaug că este necesar să fie reglementată mai bine activitatea a ceea ce numim noi instituțiile financiare nebancare, cele care oferă microfinanțare”.

Europa Liberă: Dle Pilloux, ministrul Economiei, Dl Vadim Brînzan, declara în urmă cu câteva săptămâni că ar fi deconspirat o schemă prin care, lunar, 400 de milioane de lei ar fi fost estorcate de la diverși agenți economici prin șantaj și presiuni. În plus, diverși oameni de afaceri moldoveni s-au plâns pe constrângeri. Cât de mult rău fac mediului de afaceri asemenea practici și, din experiența Dvs, cât de rapid astfel de scheme pot fi înlăturate?

Alain Pilloux: „Acest exemplu este dezolant, însă deloc surprinzător. Cu toți cunoaștem ce s-a întâmplat în Republica Moldova pe parcursul anilor. Am avut o întrevedere cu ministrul Brânzan și am remarcat determinarea acestuia în vederea asigurării clarității și transparenței în cadrul întreprinderilor cu capital de stat. Salutăm intențiile ministrului, suntem gata să-l sprijinim. Transparența în finanțele publice trebuie să fie restabilită. Aceste măsuri pot fi realizate, aș spune eu, într-un timp relativ scurt, în cazul în care există angajament, iar acesta există. L-am observat”.

Europa Liberă: În discuția pe care ați avut-o cu premierul Maia Sandu ați precizat că „Republica Moldova trebuie să depună eforturi pentru a crea un climat de afaceri favorabil”. Ați putea să detaliați acest mesaj? La ce anume vă așteptați?

Alain Pilloux: „Într-o țară cum este Republica Moldova, sectorul privat este crucial pentru a dezvolta economia și

Sectorul privat este crucial pentru a dezvolta economia și pentru a crea noi locuri de muncă ...

pentru a crea noi locuri de muncă. Din câte cunoașteți, prea mulți tineri din Republica Moldova pleacă, iar aceasta reprezintă o mare provocare pentru țară. Așadar, trebuie depuse eforturi pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii ca să-și dezvolte activitățile. Sunt necesare mai multe acțiuni. De exemplu, consultarea antreprenorilor sau revederea modului în care sunt taxate

Într-o economie sănătoasă, oamenii creează și se dezvoltă atunci când au încredere în viitor...

micile companii, deci, decizii care ar facilita munca antreprenorilor și chiar ar contribui la deschiderea a noi afaceri.

Într-o economie sănătoasă, oamenii creează și se dezvoltă atunci când au încredere în viitor”.

XS
SM
MD
LG