Linkuri accesibilitate

Alarmă aeriană în toată Ucraina. Mai multe orașe, atacate cu rachete și artilerie


Locuitori ai Kievului adăpostindu-se într-o stație de metrou, la 10 februarie.
Locuitori ai Kievului adăpostindu-se într-o stație de metrou, la 10 februarie.

Sirenele de atac aerian au răsunat în întreaga Ucraină, în dimineața zilei de 10 februarie, în timp ce o salvă de rachete și artileria rusească au vizat orașe precum Harkov și Zaporojie, sporind temerile că ar putea începe o nouă și previzibilă ofensivă a Moscovei.

Forțele aeriene ucrainene informează că au detectat rachete de croazieră rusești lansate de bombardiere strategice la ora 8:30 a.m., ora Kievului. Aproximativ două ore mai târziu, au depistat alte rachete care au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Oficialii au declarat că instalațiile energetice au fost principalele ținte ale atacurilor, întrerupând alimentarea cu energie electrică în întreaga Ucraină.

„În spațiul aerian al Kievului, 10 rachete inamice au fost distruse de apărarea antiaeriană”, a declarat Administrația militară a orașului Kiev pe Telegram, adăugând că în zonă au existat unele pagube ușoare cauzate de resturile rezultate în urma interceptărilor.

„Până în prezent, nu există informații privind eventuale victime”, a mai spus administrația militară , dar informațiile continuă să vină de pe teren.

De mai multe săptămâni, oficiali ucraineni și occidentali din serviciile de informații avertizează că Moscova a acumulat forțe în vederea pregătirii unei noi ofensive - în special, în estul Ucrainei - pentru a răzbuna printr-o ofensivă seria de eșecuri din ultimele luni, în timp ce conflictul se apropie de prima sa aniversare, pe 24 februarie.

Ministerul moldovean al Apărării a confirmat că rachetele au traversat spațiul aerian al țării și „a condamnat cu fermitate” incidentul.

Autoritățile României, care este membră NATO, au anunțat și ele că au reperat în spațiul aerian românesc „ceea ce părea a fi” o rachetă de croazieră lansată de pe o navă rusă în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014.

Atacurile au loc la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor UE că o Europă liberă nu este posibilă fără o Ucraină liberă, în timp ce făcea presiuni pentru a obține mai multe arme care să îmbunătățească sistemele de apărarea ale Kievului împotriva forțelor rusești invadatoare.

Zelenski a declarat că Ucraina „nu a vrut niciodată, nu a provocat niciodată” războiul pe scară largă lansat de Rusia în urmă cu aproape un an și că securitatea întregii Europe este legată de rezultatul războiului.

„Unitatea Europei este fundamentală pentru securitate”, a declarat Zelenskiy, adăugând că „o Europă liberă nu poate fi imaginată fără o Ucraină liberă”.

Vizita din 9 februarie a fost ultima etapă din turneul-surpriză al lui Zelenski prin Europa pentru a face lobby pentru mai multe arme și pentru aderarea la UE. Turneul a avut loc în timp ce forțele rusești și-au intensificat atacurile în estul Ucrainei înaintea unei ofensive așteptate.

Călătoria la Bruxelles i-a oferit lui Zelenski ocazia de a vorbi cu toți cei 27 de lideri ai Uniunii Europene, după ce, cu o zi înainte, a vizitat Marea Britanie și Franța. Josep Borrell, care prezidează summiturile UE, a declarat, fără a oferi detalii, că liderii UE vor acorda mai mult sprijin militar pentru Ucraina.

În ultimele săptămâni, Ucraina a primit promisiuni din partea țărilor occidentale privind furnizarea de tancuri de luptă pentru a-și întări apărarea, dar a cerut un armament și mai avansat, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază de acțiune mai mare.

Vorbind la o conferință de presă după summit, Zelenski a declarat că mai mulți lideri europeni și-au manifestat disponibilitatea „de a ne oferi armele și sprijinul necesar, inclusiv avioane."

Zelenski nu a precizat despre ce lideri vorbea, dar a adăugat că „Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul și așa văd eu discuțiile noastre de astăzi”.

Președintele francez Emmanuel Macron le-a spus reporterilor după încheierea summitului UE din 10 februarie că, deși Franța nu a exclus avioanele de luptă pentru Ucraina, este mai mult ca sigură cu nu vor fi luate decizii în această direcție în următoarele săptămâni, deoarece Kievul are nevoi mai presante legate de echipamente.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a făcut ecoul cuvintelor lui Macron, afirmând că livrarea de avioane de luptă „nu este un subiect de discuție aici”.

XS
SM
MD
LG