Linkuri accesibilitate

Albania a rupt relațiile diplomatice cu Iranul


Polițiști albanezi în fața ambasadei Republici Islamice Iran de la Tirana, 7 septembrie 2022.
Polițiști albanezi în fața ambasadei Republici Islamice Iran de la Tirana, 7 septembrie 2022.

Albania a rupt relațiile diplomatice cu Iranul și a ordonat tuturor diplomaților iranieni să părăsească această țară, după ce ancheta asupra unui atac cibernetic din iulie a ajuns la concluzia că a fost o „agresiune de stat” iraniană.

Premierul Edi Rama, care a făcut acest anunț pe 7 septembrie, a cerut întregului corp diplomatic de la ambasada iraniană de la Tirana să părăsească Albania în 24 de ore.

Pagina oficială de internet a lui Rama a descris drept de „netăgăduit” dovezile că Teheranul a sprijinit „un serios atac cibernetic asupra infrastructurii digitale a guvernului Republicii Albania”.

„Guvernul a decis să termine relațiile diplomatice cu Republica Islamică Iran, cu efect imediat”, a spus Rama într-un mesaj video postat pe pagina sa oficială de internet.

Primul ministru albanez a mai spus că Tirana a informat Iranul cu privire la această decizie într-o notă diplomatică trimisă ambasadei iraniene, și că a trimis concluziile anchetei cu privire la atacul cibernetic pus pe pe seama Iranului și aliaților Albaniei din NATO.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Iranului la aceste acuzații și la decizia de rupere a relațiilor diplomatice.

Miercuri, Casa Albă a condamnat ferm atacul cibernetic „fără precedent” al Iranului contra aliatei Statelor Unite Albania și a avertizat Teheranul că va avea de suferit consecințe.

„Statele Unite vor lua măsuri pentru a face ca Iranul să plătească pentru acțiuni care amenință securitatea unui aliat al Americii și creează un precedent îngrijorător pentru spațiul cibernetic”, se spune într-o declarație a purtătoarei de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Adrienne Watson.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG