Linkuri accesibilitate

Alegătorii pot depune cereri pentru votarea la locul aflării, în alegerile din 21 noiembrie


Birourile electorale au început să accepte cereri pentru votarea la locul aflării la 21 noiembrie, când în 15 localități din R. Moldova vor avea loc alegeri locale. Alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu se pot prezenta, în ziua alegerilor, în localul secției de votare, pot solicita biroului electoral, începând cu 7 noiembrie, votarea cu urna de vot mobilă, adică la locul aflării alegătorului, transmite IPN.

Potrivit legislației electorale, cererile în scris se depun începând cu două săptămâni înaintea zilei votării și până la ora 18.00 a zilei dinaintea votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical.

„În contextul stării de urgență în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19”, precizează un comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale, preluat de IPN.

În contextul alegerilor locale, votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul. Persoanele care nu pot să depună personal la biroul electoral cererea privind votarea la locul aflării au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul Primăriei.

Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.

În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare va desemna cel puțin doi membri ai biroului care se vor deplasa cu o urnă de vot mobilă și cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.

XS
SM
MD
LG