Linkuri accesibilitate

Alegeri în Bulgaria: rezultat strâns, încă nu este un învingător clar


Bulgaria, alegeri parlamentare: Boyko Borisov, liderul partidului GERB și fost premier al Bulgariei și vedeta de televiziune Slavi Trifonov, liderul partidului anti-sistem „Există și un astfel de popor” (ITN).
Bulgaria, alegeri parlamentare: Boyko Borisov, liderul partidului GERB și fost premier al Bulgariei și vedeta de televiziune Slavi Trifonov, liderul partidului anti-sistem „Există și un astfel de popor” (ITN).

Ultimele rezultate preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică, 11 iulie, din Bulgaria, indică o cursă strânsă între coaliția condusă de partidul GERB al fostului premier Boyko Borisov și partidul anti-sistem „Există și un astfel de popor” (ITN).

Cu peste 95 la sută din buletinele de vot numărate la începutul zilei de luni 12 iulie, grupul GERB are 622.591 de voturi, sau 23,91 la sută.

ITN, condus vedeta de televiziune Slavi Trifonov, s-ar clasa pe locul doi, la o diferență de numai 6.500 de voturi, însumând 23,66% din sufragii, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Multe institute de sondare a opinie prognozează că ITN ar putea totuși câștiga alegerile, pe măsură ce se numără și ultimele voturi.

Partidul Socialist Bulgar (BSP) are 13,63 %, în timp ce gruparea liberală, pro-occidentală, „Bulgaria Democrată” este creditată cu 12,55% din voturi.

„Mișcarea pentru drepturi și libertăți” (DPS), susținută în mare parte de etnicii turci, are 10,59%, în timp ce „Stand Up! Ieși!” - o nouă alianță de centru-stânga lansată de fostul Ombudsman Maya Manolova – este creditată cu 5,04% din voturi.

Aproximativ 6,7 milioane de persoane erau eligibile să voteze pentru membrii parlamentului cu 240 de locuri. Primele estimări după sondajele efectuate la ieșirea de la urne arătau că partidul anti-sistem ITN ar putea obține 64 de mandate, iar coaliția condusă de GERB, 61 de locuri în noul Parlament.

Analiștii au speculat că ITN ar putea încerca să formeze un guvern de coaliție cu alianța liberală Bulgaria Democrată și cu gruparea pro-occidentală „Stand Up! Ieși!”.

Cu toate acestea, este posibil ca cele trei partide să nu obțină majoritatea necesară pentru a forma un guvern și ar putea fi forțate să caute sprijin din partea unor membri ai Partidului Socialist sau ai Mișcării pentru Drepturi și Libertate.

XS
SM
MD
LG