După trei zile de vot (17 - 19 septembrie 2021), în Federația Rusă încep să se închidă secțiile de votare pentru toate cele 450 de locuri în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului, precum și pentru legislative regionale și administrații locale.
Este de așteptat ca votul să fie câștigat de partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, mai ales după o campanie susținută a autorităților de a elimina candidații opoziției, care a avut ca țintă în primul rând cercurile apropiate opozantului Alexei Navalnîi și colaboratorii acestuia.
Rusia Unită, partidul care-l susține pe președintele Vladimir Putin, riscă însă să piardă majoritatea de două-treimi sau „supermajoritatea” în camera inferioară a parlamentului. Sondajele dinaintea alegerilor arătau că popularitatea sa a scăzut la sub 30%.
Actuala majoritate de două treimi conferă Rusiei Unite posibilitatea de a trece amendamente constituționale, cum a făcut anul trecut pentru a-i permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte după 2024.
Comuniștii, al doilea cel mai puternic partid, sunt în măsură să câștige cele mai multe locuri în detrimentul Rusiei Unite. Comuniștii păstrează un număr puternic de adepți în rândul rușilor mai în vârstă, dar de data aceasta ar putea profita și de susținerea simpatizanților opozantului Alexei Navalnîi.
Nenumărate încălcări și posibile fraude
Observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au lipsit, din cauza unui dezacord cu privire la condițiile stabilite de Rusia cu privire la prezența lor, dar și din cauza numărului mic de observatori pe care Rusia l-ar fi acceptat.
Șefa Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a declarat duminică, citată de DPA, că au existat numai opt cazuri confirmate de umplere a urnelor cu buletine de vot ștampilate în avans și a asigurat că incidentele vor fi anchetate de Comisie.
Cu toate acestea, numai în prima zi a votului, s-au raportat peste 2 mii de încălcări. Grupul independent de monitorizare a alegerilor Golos , care a înregistrat abaterile și fraudele, a consemnat multe cazuri în care s-ar fi cumpărat voturi. Potrivit grupului Golos, s-au remarcat multe veniri în grupuri organizate ale unor persoane în uniformă la secțiile de votare, sugerând că guvernul mobiliza angajații statului pentru a asigura o victorie a Rusiei Unite.
Au fost, de asemenea, raportate multe cazuri de vot multiplu sau de urne umplute cu buletine de vot.
Rezultatele preliminare sunt așteptate la scurt timp după închiderea centrelor de votare, pe 19 septembrie.
Mai citește: cum se votează în regiunea Transnistriană, ce gândesc oamenii?
Smart Voting (votul inteligent): aplicația lui Navalnîi, scoasă de pe toate platformele
Aplicația populară de mesagerie Telegram a suspendat toți roboții de chat folosiți în campania electorală din Rusia, încă o lovitură dată sistemului de vot inteligent, sau „smart voting” conceput încă din 2018 de opozantul Alexei Navalnîi și asociații săi. Aplicația de vot inteligent a fost deja scoasă de Apple și Google din magazinele lor de aplicații.
Echipa lui Navalnîi a promovat votul inteligent ca o modalitate pentru alegătorii opuși președintelui Vladimir Putin de a identifica candidații care au cea mai mare șansă de a-i învinge pe candidații din partidul pro-Kremlin, Rusia Unită, indiferent de partidul din care face parte contra-candidatul.
Odată cu deschiderea primelor centre de votare vineri, în Extremul Orient al Rusiei, aplicația Smart Voting a dispărut din magazinele online Apple și Google. Imediat măsura a fost criticată de colaboratorii lui Navalnîi drept încă o dovadă că giganții tehnologici cedează în fața presiunilor politice, de data aceasta ale Kremlinului.
Echipa lui Navalnîi a creat un robot de chat „Smart Voting” pe Telegram, care a devenit unul dintre principalele sale instrumente electorale.
Pavel Durov, fondatorul Telegam, a explicat că a fost obligat să urmeze exemplul giganților Apple și Google, pentru că Telegram, ca și alte aplicații mobile, se bazează pe ecosistemul și suportul Apple și Google pentru a funcționa.
„Blocarea aplicațiilor de către Apple și Google creează un precedent periculos care va afecta libertatea de exprimare în Rusia și în întreaga lume", a avertizat Durov, care cu această ocazie a reamintit cât de periculos este faptul că în acest moment, internetul este dominat de doar două firme.
Durov a mai spus că marile companii tehnologice americane „au amenințat că vor exclude Telegram din Apple Store și Google Play” dacă nu respectă regulile lor.
„Acum, judecând după blocarea aplicației Smart Voting, această practică s-a răspândit în Rusia. Modificările politicii Apple și Google vor afecta inevitabil Telegram, deoarece aceștia, în calitate de creatori ai celor două mari sisteme de operare mobile, se află în vârful lanțului de distribuție a informațiilor și pot dicta regulile jocului unor dezvoltatorilor ca noi", a spus el.
„Este trist, dar era de așteptat: am scris de mai multe ori că dominația Apple și Google reprezintă o amenințare pentru libera exprimare", a adăugat el.
Companiile Apple și Google nu au comentat pentru moment.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Google și Apple nu au făcut decât să se conformeze „literei și spiritului” legislației din Rusia, când au decis să elimine aplicația Smart Voting.
Autoritățile ruse amenințaseră în mod repetat companiile Google și Apple cu amenzi dacă nu blochează aplicația lui Navalnîi.
În ajunul alegerilor, autoritățile de reglementare au blocat temporar și aplicația Google Doc, deoarece echipa lui Navalnîi își lansa lista cu recomandări de vot, realizată prin Smart Voting.
Aproximativ 50 de site-uri web conduse de echipa lui Navalnîi au fost blocate și zeci de birouri regionale au fost închise după ce autoritățile au etichetat rețeaua sa politică și fundația anticorupție drept „organizație extremistă”. După aceea, oricine asociat cu rețeaua lui Navalnîi a pierdut dreptul de a mai candida în alegeri.