Linkuri accesibilitate

Tiraspol: peste 57 de mii de persoane au votat în alegerile pentru Duma de stat din Rusia


Afisaj electoral la Tiraspol pentru alegerile din Duma de stat a Rusiei.

Actualizare 20 septembrie: 57536 de locuitori ai regiunii transnistrene au votat la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse, potrivit datelor publicate la Tiraspol duminică seara, după închiderea celor 27 de secții de votare.

-------------------------------------------------------------------

Actualizare, 17:00: Datele publicate la Tiraspol privind prezența la votare vorbesc despre aproape 27 de mii de persoane care au votat în regiunea separatistă până duminică la prânz la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse. Asta, în condițiile în care Rusia declara, încă în 2018, că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.

Participare la vot în regiunea transnistreană, alegerile din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Peste 6000 de alegători au venit la urne vineri și sâmbătă, în primele două zile de scrutin – majoritatea militari sau membri ai misiunii rusești de pacificare.

Administrația transnistreană chiar a deschis, în cinci cele mai mari orașe din regiune, „linii fierbinți” care au oferit informații despre procedura de votare.

------------------------------------------------------------

Actualizare 12:00: La singura secție de votare de la Chișinău, zeci de cetățeni ruși și moldoveni cu cetățenie rusă au stat la coadă pentru a vota, relatează Publika TV.

Secția din incinta Centrului Rus de Știință și Cultură de pe strada Mihai Eminescu s-a deschis la 8 dimineața și e deschisă până la ora 20.

--------------------------------------------------------------

Alegerile din Rusia pentru Duma de stat intră în ultima zi, iar în Republica Moldova sunt deschise 30 de secții de votare. Este numărul cel mai mare de secții deschise într-o țară în străinătate. Câte o secție funcționează la Chişinău, Comrat și Bălți, iar restul de 27 sunt deschise în regiunea separatistă transnistreană.

Alegeri în R. Moldova pentru Duma de stat din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

Două dintre secțiile din stânga Nistrului, ambele la Tiraspol, au fost deschise încă de vineri. Presa transnistreană a scris că alte două secții speciale au fost deschise tot de vineri, secții la care însă pot vota doar alegătorii care sunt militari și contingentul rusesc de pacificare. La toate aceste secții au votat deja aproape 6300 de persoane, potrivit datelor publicate la Tiraspol în seara zilei de sâmbătă.

Duminică dimineața se deschid toate cele 27 de secții anunțate de autoritățile ruse în regiunea transnistreană. Astfel, Rusia, care susține politic și economic enclava separatistă, deschide în stânga Nistrului cu cinci secții mai multe decât la alegerile precedente din 2016.

Niciun alt stat nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Reacția Chişinăului de această dată a fost una temperată - într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că a trimis la Moscova o notă pe această temă.

Nicu Popescu: Anumite procese regionale nu țin doar de noi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:33 0:00

„Știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”, a mai spus Nicu Popescu.

Citește și: Ucraina amenință cu sancțiuni

Corespondenții Europei Libere la Tiraspol și Bender au ieșit pe străzile orașelor și au întrebat trecătorii dacă vor merge să voteze la aceste alegeri:

Voci din Tiraspol și Bender/Tighina despre alegerile pentru Duma de stat din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00
Link direct

- Nu aș merge la votare. Acolo e totul decis deja, nu are rost să încercăm să schimbăm ceva. Acolo oamenilor nu le este lăsat dreptul de a alege. Nu contează ce va fi, totul este oricum deja decis.

- Sunt cetățean al Federaţiei Ruse, așa că voi merge, probabil, voi vedea. De ce nu? Este datoria de cetățean.

- Rusia ne dă totul, eu de exemplu primesc o pensie bună. Măcar și pentru asta trebuie de mers și de votat.

- Nu știu ce să vă spun. În principiu, nu prea are Rusia nevoie de noi. Ei au nevoie doar de voturile noastre în timpul alegerilor.

Presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat din afara granițelor Federaţiei Ruse. Iar majoritatea covârșitoare își dau votul pentru partidul de guvernământ Rusia Unită: la precedentele alegeri parlamentare procentul acestora a fost de 83 la sută.

În 2018, Rusia anunța că are în regiunea transnistreană 220 de mii de cetățeni.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG