Linkuri accesibilitate

Alegeri în Virginia: luptă strânsă între democrați și republicani


Analiști politici din Statele Unite privesc astăzi cu interes către alegerile pentru postul de guvernator din Virginia, unde un fost titular al postului, Terry McAuliffe, democrat, îl înfruntă pe omul de afaceri Glenn Youngkin, care reprezintă Partidul Republican.

În ultimii zece ani, treptat, Virginia s-a transformat dintr-un stat consecvent conservator într-unul mai pestriț politic, pentru ca, la ultimele alegeri, democratul Joe Biden să câștige cu o diferență de 10%.

La prima vedere, s-ar fi spus că democrații vor avea o misiune ușoară astăzi, dar lucrurile nu stau deloc așa, sondajele indicând egalitate. Una dintre explicații este popularitatea națională în scădere a președintelui Biden și faptul că democrații nu par să reușească să se pună de acord pentru a putea guverna eficace.

Alegerile în anii în care nu sunt prezidențiale depind de prezența la vot a propriei baze electorale, mai mult decât de atragerea a noi alegători. Ori democrații, în special cei de stânga, nu sunt suficient de mobilizați, pentru că multe dintre prioritățile lor dispar din două proiecte legislative ample, aflate la Congres acum, pe altarul compromisului politic.

În aceste condiții, Terry McAuliffe a încercat să transforme cursă într-una națională, identificându-și oponentul cu fostul președinte Trump, tentativă care nu pare însă a da rezultate.

Glenn Youngkin a îmbrățișat cel puțin la început idei ale lui Trump, dar a încercat pe tot parcursul campaniei să mențină o distanță față de acesta, pentru a nu îndepărta alegători independenți.

Disputele culturale, caracteristice politicii americane, în special cele legate de educație, par să definească acest scrutin. Youngkin a profitat de o declarație insuficient de clară a lui Terry McAuliffe, acuzându-l că nesocotește rolul părinților în opțiunile de învățământ ale copiilor lor, în special programe școlare care explorează intersecția dintre chestiuni rasiale și sistemul legal din Statele Unite, o temă considerată nepotrivită pentru programe școlare de mulți conservatori. Terry McAuliffe își acuză oponentul de alunecări rasiste, în legătură cu această chestiune și rămâne de văzut curând ce crede electoratul din Virginia.

XS
SM
MD
LG