Cazuri de agitație electorală, semnalate de oamenii legii
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că că IGP a informat că, până la ora 11.00, au fost înregistrate în jur de 20 de cazuri de încălcări, în mare parte fiind vorba despre agitație electorală.
„O situația mai interesantă este într-o localitate din Găgăuzia, în care se pare că agitația electorală este efectuată în sensul împiedicării alegătorilor să se prezinte la secția de votare. Cazurile sunt documente de colegii de la IGP, care vor veni cu detalii suplimentare”, a precizat Pavel Postică.
Poliția asigură ordinea publică la alegerile locale din 5 noiembrie. În fiecare secție de votare deschisă în țară se află polițiști, care monitorizează și asigură buna desfășurare a procesului de vot.
Alegeri locale 2023: Peste jumătate de milion de moldoveni s-au prezentat la urnele de vot
Până la ora 12:00, în R. Moldova au votat peste 500.000 de oameni, adică peste 18% dintre votanți. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, au votat circa 54 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători.
În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12.00, circa 14 % dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica, unde au votat peste 18 mii de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători.
În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.
Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.
Președinta Maia Sandu: Democrația se ține pe votul nostru
Maia Sandu a votat îndemnând și cetățenii să-și exercite acest drept afirmând că „democrația se ține pe votul nostru”. Șefa statului a mai spus că a votat „pentru oameni în care am încredere că vor munci dedicat pentru Chișinău. Oameni care vor pune umărul la integrarea în UE, pentru că integrarea în UE, înseamnă pace, respect și înseamnă bunăstare”.
Întrebată dacă scrutinul dat este unul compromis având în vederea excluderea unor candidați din cursă și lipsirea de licență a unor posturi TV, Sandu a declarat că „alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii, cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați și mai ales bani din afara țării pentru a finanța aceste activități, nu corespund standardelor democratice. Astăzi în acest scrutin participă reprezentanți a 35 de partide, oameni au de unde alege”.
Câți chișinăuieni au ieșit la vot până la ora 11:00
În primele patru ore de când s-au deschis secțiile de vot, în capitală au votat puțin peste 72 de mii de peroane, adică peste 9 la sută din alegătorii așteptați la urnele de vot.
Cea mai activă categorie de vârstă este 56 – 65 de ani, iar cele mai active votante – femeile.