Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Votarea a început, în ce condiții (tur de orizont)?

Secțiile de votare s-au deschis în Republica Moldova la ora 7:00, în dimineață unei zile-test pentru puterea pro-occidentală, după o campanie tensionată pentru alegerile locale, în care autoritățile au recurs la excluderea din cursă a Partidului Șansă, succesor al Partidului Șor, acuzat de cumpărare de voturi la îndemnul și cu sprijinul Moscovei.

Cine votează și cum sunt monitorizate alegerile

2,76 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a alege cei aproape 900 de primari din R. Moldova și peste 11 mii de consilieri locali.

Au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit până la data de 5 august 2023 domiciliul sau reședința temporară în circumscripția în care au loc alegerile. Însă, există excepții pentru unele categorii de alegători, inclusiv cei care și-au schimbat domiciliul între timp (detalii - aici).

Fiind alegeri locale, la acestea nu vor participa sutele de mii de alegătorii moldoveni din diaspora care au avut o contribuție majoră la victoria Maiei Sandu la prezidențialele din noiembrie 2020 și cea a partidului proprezidențial PAS la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021.

Comisia Electorală Centrală a spus că în secțiile de votare vor fi instalate camere video care vor înregistra pregătirile, procesul votării și numărarea voturilor pentru a asigura transparența, dar că imaginile nu vor fi publicate și vor putea fi consultate doar la nevoie.

Observatorii acreditați vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările vor putea fi depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md.

Bătălia pentru Chișinău

Venit la putere în iulie 2021 cu promisiunea să combată corupția și oligarhii, dar nevoit să mute accentele în urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2023, PAS rămâne cel mai popular partid la nivel național, potrivit sondajelor de opinie.

Dar formațiunea care vrea să aducă R. Moldova în Uniunea Europeană până în 2030 poate întâmpina mari dificultăți în câștigarea primăriilor în principalele orașe, inclusiv în capitală.

Lilian Carp, candidatul PAS la primăria Chișinăului
Lilian Carp, candidatul PAS la primăria Chișinăului

În Chișinău, candidatul puterii, Liliana Carp, deputat și președinte al comisiei parlamentare pentru securitatea națională, unionist și membru (de anul trecut) al Uniunii Salvați România, se bate cu primarul actual, Ion Ceban.

Fost socialist pro-rus, Ceban protesta în 2014, la Bruxelles, față de semnarea unui Acord de Asociere între R. Moldova și UE, dar și-a moderat discursul antieuropean și spune acum că „integrarea europeană ar trebui să devină idee națională”.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban
Primarul Chișinăului, Ion Ceban

Potrivit rezultatelor celui mai proaspăt sondaj de opinie, publicate la mijlocul lunii octombrie, Ceban avea un scor triplu față de Carp. Dar PAS are șanse mari să învingă formațiunea lui Ceban, MAN, la votul pentru Consiliul Municipal.

Partidul de guvernământ spune că Ceban ar rămâne „omul Moscovei”, o acuzație respinsă de acesta. Dar efortul principal al PAS a fost îndreptat înaintea și în timpul campaniei împotriva formațiunilor conduse din străinătate de oligarhul-fugar Ilan Șor, care ar sprijini un „război hibrid” al Rusiei împotriva autorităților de la Chișinău.

Fără „Șansă” în cursă

Cu numai două zile înainte de alegeri, Comisia pentru Situații Excepționale prezidată de premierul Dorin Recean a decis, la 3 noiembrie, să excludă din cursa electorală candidații Partidului Șansă, formațiunea succesoare a astăzi lichidatului Partid Șor.

Premierul Recean a declarat că decizia fără precedent a fost luată în baza legii cu privire la securitatea națională, după ce Partidul Șansă ar fi primit în ultimele luni un miliard de lei din Federația Rusă pentru a mitui alegătorii.

Comisia Electorală Centrală a informat că, la scrutinul de duminică, în buletinele de vot, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea Partidului Șansă va fi aplicată ștampila cu mențiunea „Retras”.

Pericole pentru corectitudinea alegerilor

Cea mai mare organizație neguvernamentală moldoveană de monitorizare a alegerilor, „Promo-Lex” spune că decizii luate de autorități în timpul campaniei ca excluderea unor candidați din cursă, blocarea unor site-uri și închiderea unor posturi de televiziune pot fi justificate de „contextul” războiului purtat de Rusia contra Ucrainei și al presupuselor comploturi în Republica Moldova.

Dar intervențiile frecvente ale puterii în campania electorală prin intermediul Comisiei Situații Excepționale sunt problematice, „oferă motive” ca alegerile să fie „percepute ca incorecte” și creează „premise pentru contestarea lor”.

CEC: În două sate din UTA Găgăuzia nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar

În două localități din Autonomia Găgăuză, satele Chioselia Rusă și Cotovscoe, nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar, iar în satul Cialîc din Taraclia alegătorii nu vor participa la alegerile pentru consiliul local. Anunțul a fost făcut de președinta CEC, Angelica Caraman. Candidaților, care erau din partea Partidului Șansă, li s-a anulat înregistrarea în cursă în conformitate cu dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale.

În 45 de localități alegătorii vor găsi în buletinele de vot câte un singur candidat la funcția de primar, iar în 21 de localități câte un singur concurent electoral pentru funcția de consilier în consiliul local.

CEC mai anunță că la ora 7:00 au fost deschise toate secțiile de vot, însă procesul de vot a fost suspendat la o secție din orașul Cantemir, unde urmează a fi retipărite buletinele de vot și respectiv reluat procesul de vot.

Prezența la vot la ora 9:00

Până la ora 9:00, în R. Moldova au votat puțin peste 95.000 de oameni, adică 3,5% dintre votanți.

Femeile sunt mai active, acestea sunt 50,70% dintre votanți, pe când bărbații au votat în proporție de 49,20%. La Dondușeni au votat deja peste 5% dintre alegători. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.

141 de incidente înregistrate de Promo-LEX

Observatorii au semnalat 141 de incidente până la ora 9:00, 44 dintre ele au fost documentate. Au fost semnalate cazuri când s-a restricționat accesul observatorilor în secțiile de vot, deficiențe în funcționarea programului de stat alegeri - deficiențe tehnice, imposibilitatea de a înregistra candidații, un caz când o persoană nu s-a regăsit în lista de votare, afiș electoral în preajma secției de votare (3 cazuri), prezența nejustificată a persoanelor în raza secției de votare (3 cazuri) ș.a.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG