Linkuri accesibilitate

Alegerile locale vor fi monitorizate video | Vineri - ultima zi în care este permisă agitația electorală


Camerele vor fi pornite până la deschiderea secției de vot și vor fi închise după procesarea rezultatelor de cătremembrii biroului electoral al secției de votare.
Camerele vor fi pornite până la deschiderea secției de vot și vor fi închise după procesarea rezultatelor de cătremembrii biroului electoral al secției de votare.

Comisia Electorală Centrală atenționează că ziua de 3 noiembrie este ultima zi în care este permisă agitația electorală, iar presa și concurenții electorali care vor încălca legea, vor fi sancționați.  

Administrația publică locală și difuzorii de publicitate trebuie să elimine materialele publicitare electorale până la finele zilei de 3 noiembrie. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja publicate pe internet.

Persoanele fizice care nu vor respecta prevederea se sancționează cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei, iar cele juridice - de la 5.000 la 7.500 de lei.

Înregistrarea video nu va compromite secretul votului

CEC mai precizează că alegerile generale locale de duminică vor fi înregistrate video. Filmarea va începe în momentul începerii activităților de pregătire pentru deschiderea secției de vot(sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și până la numărarea voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.

„Este o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale”, anunță Comisia.

CEC menționează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului: imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi.

Observatorii vor putea semnala încălcările pe observator.cec.md

Observatorii acreditați vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. Sesizările vor putea fi depuse prin intermediul paginii www.observator.cec.md . Potrivit CEC, ele vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organele electorale, fiindu-le oferite soluții în cel mai operativ mod.

Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, CEC a acreditat peste 1 500 de observatori.

Excepții pentru cei ce și-au schimbat viza de reședință

Potrivit prevederilor Codului Electoral actualizat, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de 3 luni până la data primului tur de scrutin. Astfel, duminică, 5 noiembrie 2023, au dreptul să voteze alegătorii care și-au stabilit până la data de 5 august 2023 domiciliul sau reședința temporară în circumscripția în care au loc alegerile. Însă, CEC a exceptat unele categorii de alegători, care vor vota cu respectarea unor condiții speciale:

  • Alegătorii, care au atins vârsta de 18 ani după data de 5 august 2023 și au obținut pentru prima dată buletinul de identitate în care se atestă domiciliul, pot vota pentru alegerea primarului și consiliului local (de nivelul întâi și al doilea), fiind înscriși în lista electorală suplimentară.
  • Cetățenii cu drept de vot, care și-au modificat domiciliul sau reședința temporară în același raion, cu mai puțin de 3 luni până la ziua alegerilor, pot vota la secția la care sunt arondați conform domiciliului/reședinței recente doar pentru alegerea consiliului raional, primarului general al municipiului Chișinău sau primarului municipiului Bălți. Ei vor fi înscriși în lista suplimentară.
  • Alegătorii care în ziua votării se află în sanatorii, case de odihnă, spitale, alte instituţii curative staţionare, aziluri și domiciliază sau își au localitatea în a cărei rază teritorială își are sediul instituția respectivă, pot vota cu urna de vot mobilă, pentru alegerea primarului și consiliului local (de nivelul întâi și al doilea), fiind înscriși în lista electorală de bază pentru votarea la locul aflării.


Duminică, 5 noiembrie, în R. Moldova vor avea loc alegerile locale generale, când urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11.000 de consilieri locali. CEC anunță că în cursa electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcții de primar și de consilieri în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG