Victor Bogatico și Nina Cereteu sunt soț și soție, și ambii candidează pentru funcția de primar și fac parte din același partid – „Partidul Nostru”. El - în orașul Râșcani, pentru al patrulea mandat, ea în Drochia, pentru al treilea mandat.
„Îmi este mult mai greu decât celorlalți candidați, eu îmi fac griji nu doar pentru orașul Drochia, dar și pentru Râșcani, unde candidează soțul meu pentru al patrulea mandat. Pe de altă parte această situație își are farmecul său, pentru că ne susținem reciproc și înțelegem perfect unde și cum să ne ajutăm. Să fi avut un soț, care nu știe ce înseamnă această funcție, nu ar înțelege pe deplin ce înseamnă asta”, spune candidata pentru funcția de primar al orașului Drochia, Nina Cereteu.
Soț și soție, candidați la primărie
În satul Ișcălău, raionul Fălești doi soți s-au înregistrat în cursa pentru funcția de primar. Boiciuc Alexandru este candidat independent, iar Boiciuc Alina a candidat din partea Partidului Politic „Șansă”. A fost exclusă din cursa electorală, după ce Comisia Electorală Centrală a constatat încălcarea modului de finanțare a campaniei electorale de către reprezentanții Partidului Politic „Șansă” și a obligat consiliile electorale de circumscripție să examineze anularea înregistrării candidaților la funcția de primari și consilieri din partea Partidului Șansă.
- Te-ar putea interesa și: Alegeri locale: CEC obligă Consiliile electorale locale să examineze anularea înregistrării unor candidați ai Partidului Șansă
„Eu fiind membru al Partidului Șor am crezut că nu voi putea candida și mi -am dorit să continui lucrurile începute în primul mandat, așa că mi-am sfătuit soția să candideze. Apoi am putut candida independent și eu și am rămas ambii. Dar ea n-a făcut agitație electorală. Acum deja a fost exclusă”, a spus Europei Libere, fostul membru al Partidului Șor, acum candidat independent pentru funcția de primar al satului Ișcălău, raionul Fălești.
Localități cu un singur candidat la funcția de primar
În 23 de localități din R. Moldova, în cursa pentru primărie s-a înscris doar câte un candidat. Legislația prevede o procedură specială în asemenea cazuri: alegerile vor fi declarate valabile doar dacă la urne se vor prezenta o pătrime din numărul de alegători înscriși în listă.
În orașul Bucovăț, Strășeni s-a înregistrat o singură candidată la funcția de primar. Mariana Dâmcenco este contabilă de profesie și acum patru ani a câștigat primul său mandat de primar la Bucovăț.
„În 2019 am fost cinci concurenți electorali. Acum m-am înregistrat doar eu. Cunosc alte localități unde este tot doar câte un concurent electoral, dar acolo cineva a fost descalificat. Este o campanie foarte liniștită, așa cum ar trebui să aibă loc campania electorală în toate localitățile din R. Moldova. Locuitorii din Bucovăț mă tot întreabă: „ Pentru ce mai munciți, vă chinuiți să faceți campanie electorală căci oricum sunteți singura candidată?”. Le-am comunicat că dacă nu vor ieși la vot, nu voi putea deveni primarul Bucovățului”, a declarat pentru Europa Liberă candidata PAS la funcția de primar al orașului Bucovăț.
- Te-ar putea interesa și: Cum arată R. Moldova înainte de alegerile locale generale
14 candidați la funcția de primar au vârsta de 23 de ani
La alegerile locale de anul acesta, pentru prima dată au putut să se înregistreze în cursa candidații care au mai puțin de 25 de ani. Potrivit noului Cod Electoral vârsta minimă a candidaților pentru funcția de primar este de 23 de ani.
Din cei 3.952 de candidați la funcția de primar, 2.756 (69,7%) sunt bărbați și 1.196 (30,3%) sunt femei. Conform criteriului de vârstă, 14 candidați au 23 de ani, 682 de candidați au între 24 și 35 de ani, 1.464 de candidați au între 36 și 50 de ani, 1.727 de candidați au între 51 și 70 de ani și 65 de candidați au peste 70 de ani.
Pe 5 noiembrie în R. Moldova vor avea loc alegerile locale generale, când urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11.000 de consilieri locali