Linkuri accesibilitate

Unul dintre fruntașii Partidului Șor a obținut câștig de cauză în instanță după ce a contestat excluderea din cursa electorală


Pavel Verejanu, la protestul din fața Curții Constituționale, în timp ce judecătorii verifică legalitatea interzicerii membrilor Partidului „Șor” de a participa la alegeri, 19 septembrie, 2023
Pavel Verejanu, la protestul din fața Curții Constituționale, în timp ce judecătorii verifică legalitatea interzicerii membrilor Partidului „Șor” de a participa la alegeri, 19 septembrie, 2023

Judecătorii au obligat consiliul electoral din Orhei să reexamineze cererea fostului membru al Partidului Șor Pavel Verejanu de a se înscrie în cursa electorală pentru un nou mandat de primar de Orhei, în calitate de candidat independent. El ar trebui să prezinte probe că s-a disociat de partid.

Pavel Verejanu figurează în lista celor 102 de persoane care nu au dreptul să candideze la alegeri, întocmită în urma modificărilor la Codul Electoral, adoptate recent de partidul de guvernământ „Acțiune și Solidaritate”. Pe 6 octombrie, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Orhei l-a exclus din cursa electorală, în care el intenționa să participe în calitate de candidat independent.

Verejanu a contestat decizia CECE Orhei la Curtea de Apel Chișinău, reclamând că i-a fost lezat dreptul de a candida. Pe 11 octombrie, Curtea de Apel a anulat hotărârea de a-l exclude din cursa electorală și a obligat CECE Orhei să reexamineze cererea lui Verejanu privind înregistrarea în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Orhei. Magistrații Curții de Apel au spus că în decizia sa, consiliul electoral s-a referit doar la normele legale generale, dar nu a indicat motivul exact din care Verejanu nu poate participa la alegeri.

Judecătorii au menționat că membrii CECE Orhei urmau să-l informeze pe Verejanu în prealabil despre intenția de a-l exclude din cursa electorală, ca el să poată prezenta probe în apărarea sa. Potrivit legii, membrii partidului neconstituțional pot candida la alegeri dacă demonstrează că au încercat să convingă conducerea să renunțe la acțiunile ilegale sau că s-au disociat, în mod public, de aceste acțiuni.

Așteptat pe 25 octombrie cu probele

CECE Orhei a încercat să conteste decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pe 19 octombrie, CSJ a respins recursul și l-a declarat inadmisibil. Judecătorii CSJ eu explicat că CECE Orhei nu a prezentat probe noi în apărarea poziției sale.

Președintele CECE Orhei, Grigore Mîra, a explicat Europei Libere că, după încheierea CSJ, a fost pornit procesul de reexaminare a cererii de înregistrare a lui Pavel Verejanu în cursa electorală. Acesta urmează să prezinte, pe 25 octombrie, probe suplimentare „care confirmă că nu a acționat împreună cu Partidul Șor împotriva Republicii Moldova”.

Potrivit noilor proceduri, consiliul electoral din Orhei îl va putea înscrie, însă, în cursă doar după ce va primi un aviz pozitiv de la Comisia Electorală Centrală, care va prezenta probele prezentate.

Pavel Verejanu s-a alăturat echipei lui Ilan Șor în 2015, fiind consilier al fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul municipal Orhei. În 2019, după ce Ilan Șor a lăsat funcția de primar al Orheiului pentru fotoliul de deputat în Parlament, Verejanu a fost ales în locul lui. În 2022, Verejanu a participat activ la protestele antiguvernamentale organizate de Ilan Șor. În iulie 2023, el a anunțat că renunță la funcția de primar pentru a se alătura echipei bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, însă a fost exclus din lista membrilor executivului de la Comrat după ce a picat examenul de cunoaștere a limbii găgăuze. Pe 8 august, Verejanu s-a alăturat Partidului „Șansa”, care este afiliat lui Ilan Șor.

Partidul Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost declarat neconstituțional pe 19 iunie, pe motiv că ar prezenta „un pericol iminent pentru ordinea constituțională democratică”.

În iulie, deputații PAS au modificat Codul Electoral, astfel încât membrii biroului executiv al partidului neconstituțional, precum și deputații, primarii și consilierii locali aleși pe listele acestui partid să nu poată să participe la alegeri în următorii 5 ani.

Pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a anulat această interdicție, pe motiv că era una generală și neproporțională. Modificarea Codului Electoral a fost criticată și de experții Comisiei de la Veneția.

A doua zi, deputații PAS s-au convocat într-o ședință extraordinară și au modificat din nou Codul Electoral, stabilind de această dată niște criterii în baza cărora este interzisă participarea la alegeri, timp de 3 ani. Este vorba, în principal, de cei care figurează în procese penale sau se află pe liste de sancțiuni internaționale.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG