Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Pentru ce au votat candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului

În cursa pentru alegerile primarului general al capitalei s-au înregistrat 28 de candidați, însă, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, reprezentantul Partidului politic „Șansă” a fost retras din cursă. Astfel, chișinăuienii au de ales din 27 de candidați.

Lilian Carp, candidatul PAS: Am votat pentru un oraș mai confortabil, pentru un oraș în care proiectele implementate să nu fie de mântuială, pe care prima ploaie le scoate neajunsurile. Am votat pentru un oraș în care să avem curți bine amenajate, să avem transport public în fiecare cartier, am votat pentru normalitatea care trebuie să se întoarcă în municipiul Chișinău.

Ion Ceban, candidatul MAN: Am votat astăzi pentru dezvoltarea Chișinăului, dezvoltarea capitalei R. Moldova, pentru cei mici, pentru cei mari, pentru persoanele în etate. Pentru un oraș curat, pentru un oraș modern, pentru un oraș amenajat. Eu ca și toți dvs. iubesc Chișinăul și vreau ca municipiul Chișinău să se dezvolte în continuare.

Rusaln Popa, candidatul Partidului politic Noua Opțiune Istorică spune că a votat pentru soluționarea problemei ambuteiajelor în 24 de ore, transmite IPN.

Candidatul Partidului Acasă Construim Europa la funcția de primar de Chișinău, Constantin Butucel, a făcut cale întoarsă de la secția de votare unde intenționa să-și exercite dreptul la vot. Aceasta, după ce s-a constatat că și-a înregistrat domiciliul în capitală în ultimele trei luni până la scrutin, fapt care nu îi permite să voteze conform noilor prevederi ale Codului Electoral, transmite IPN.

Ruslan Codreanu, candidatul blocului cu același nume, spune că a votat pentru „un Chișinău în care oamenii să fie mai educați, mai sănătoși și mai înstăriți. Pentru un Chișinău în care primăria este împreună cu oamenii, o primărie transparentă care dezvoltă, construiește”.

Candidatul partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar al municipiului Chișinău, Ion Ștefăniță a votat „pentru un oraș confortabil, pentru oameni, pentru un oraș în care vrei să rămâi”.

Se actualizează...

Candidatul PSRM la Nihoreni, exclus din cursă

Candidatul la funcția de primar al satului Nihoreni, raionul Râșcani, Constantin Macovei, a fost exclus din cursa electorală pentru că nu și-a suspendat activitatea de primar, așa cum prevede legea. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel Bălți, pe 4 noiembrie.

Curtea de Apel Bălți a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de Macovei, prin care a cerut anularea deciziei Consiliului electoral de Circumscripție Nihoreni, care a dispus anularea înregistrării lui în cursa electorală.

Macovei care este actualul primar al satului Nihoreni din raionul Rîșcani, nu și-a suspendat activitatea, așa cum prevede legea, dar și-a luat, în schimb, concediu anual.

Câți chișinăuieni au ieșit la vot până la ora 11:00

În primele patru ore de când s-au deschis secțiile de vot, în capitală au votat puțin peste 72 de mii de peroane, adică peste 9 la sută din alegătorii așteptați la urnele de vot.

Cea mai activă categorie de vârstă este 56 – 65 de ani, iar cele mai active votante – femeile.

Președinta Maia Sandu: Democrația se ține pe votul nostru

Maia Sandu a votat îndemnând și cetățenii să-și exercite acest drept afirmând că „democrația se ține pe votul nostru”. Șefa statului a mai spus că a votat „pentru oameni în care am încredere că vor munci dedicat pentru Chișinău. Oameni care vor pune umărul la integrarea în UE, pentru că integrarea în UE, înseamnă pace, respect și înseamnă bunăstare”.

Întrebată dacă scrutinul dat este unul compromis având în vederea excluderea unor candidați din cursă și lipsirea de licență a unor posturi TV, Sandu a declarat că „alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii, cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați și mai ales bani din afara țării pentru a finanța aceste activități, nu corespund standardelor democratice. Astăzi în acest scrutin participă reprezentanți a 35 de partide, oameni au de unde alege”.

Șefa statului a votat la o secție din sectorul Buiucani al capitalei.
Șefa statului a votat la o secție din sectorul Buiucani al capitalei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG