Alegeri locale 2023: Peste jumătate de milion de moldoveni s-au prezentat la urnele de vot
Până la ora 12:00, în R. Moldova au votat peste 500.000 de oameni, adică peste 18% dintre votanți. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este Pocrovca, raionul Dondușeni unde, până la această oră, au votat circa 54 la sută. Localitatea cu cea mai slabă prezență la vot se dovedește a fi Salcia din raionul Taraclia, unde s-au prezentat la urne 0,18 % dintre alegători.
În municipiul Chișinău au votat, până la ora 12.00, circa 14 % dintre alegători. Cei mai activi sunt alegătorii din sectorul Botanica, unde au votat peste 18 mii de alegători (13,45%). La polul opus, se află sectorul Buiucani, unde au votat circa 12,63% dintre alegători.
În mun. Bălți avem înregistrată o prezență de 14,15 % dintre cei incluși în listele electorale.
Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 de ani.
Cazuri de agitație electorală, semnalate de oamenii legii
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat că că IGP a informat că, până la ora 11.00, au fost înregistrate în jur de 20 de cazuri de încălcări, în mare parte fiind vorba despre agitație electorală.
„O situația mai interesantă este într-o localitate din Găgăuzia, în care se pare că agitația electorală este efectuată în sensul împiedicării alegătorilor să se prezinte la secția de votare. Cazurile sunt documente de colegii de la IGP, care vor veni cu detalii suplimentare”, a precizat Pavel Postică.
Poliția asigură ordinea publică la alegerile locale din 5 noiembrie. În fiecare secție de votare deschisă în țară se află polițiști, care monitorizează și asigură buna desfășurare a procesului de vot.
Pentru primăria orașului Bălți luptă 15 candidați. Până la ora 14.00 la Bălți au votat peste 23% alegători. Alegerile sunt valabile dacă la urne se prezintă cel puțin 1/4 din votanți.
Număr sporit de încălcări la alegeri, semnalate de „Promo-Lex”
Asociația „Promo-Lex” spune că, până la ora 14:00, au fost înregistrate 314 incidente la alegerile locale, acest număr reprezentând o „creștere semnificativă” a încălcărilor la aceste alegeri față de scrutinele precedente.
În cel puțin 60 de cazuri două sau mai multe persoane s-au aflat în cabina de vot, în alte 45 de cazuri a fost încălcat secretul votului, buletinul de vot fiind fotografiat sau prezentat public după votare, în 37 de cazuri a fost întrerupte filmările în secțiile de votare cu camerele de supraveghere special instalate de Comisia Electorală Centrală (CEC), a spus „Promo-Lex” într-un briefing. Aceasta este cea mai mare organizație neguvernamentală moldoveană pentru monitorizarea alegerilor și prezintă periodic rapoarte operative de monitorizare în paralel cu cele prezentate de CEC.
Alte încălcări se referă la agitație electorală sau PR negru în raza a 100 de metri de la secția de votare sau în incinta acesteia (11 cazuri), adrese greșite sau persoane decedate în listele electorale (22 de cazuri), prezența materialelor de publicitate, panouri, afișe electorale (9 cazuri) sau a persoanelor neautorizate în preajma sau în incinta secției de votare. Observatorii spun că au mai atestat 4 cazuri de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare: sectorul Râșcani, Chișinău, orașul Bălți, satul Colibași, Cahul și la Sadaclia, Basarabeasca.
Nicolae Panfil, director de programe la „Promo-Lex”, a spus că numărul de incidente este „semnificativ” mai mare decât la alte scrutine din trecut, iar cauzele vor fi elucidate în rapoarte ulterioare. Panfil a admis că unul din factori ar fi prezența mai înaltă la vot, dar și faptul că oamenii nu au fost suficient de informați despre regulile pe care trebuie să le respecte la scrutin.