Linkuri accesibilitate

Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.
Moldoveni veniți la o secție de vot din orașul Chișinău.

Alegeri 2023: primele rezultate și primele reacții politice

Alegerile locale din 5 noiembrie 2023 sunt un prim test electoral major pentru puterea pro-occidentală din R. Moldova. Autoritățile spun că se confruntă cu un „război hibrid” purtat împotriva lor de Moscova și oligarhi-fugari. Asta le-ar justifica decizia de a elimina din cursă sute de candidați.

Prezență mare la urne până la 15:00, iar alegerile pot fi declarate valabile în marea majoritate a localităților

Prezența la urne a trecut de pragul minim de 25% în marea majoritate a localităților moldovene până la ora 15, ceea ce permite preliminar ca alegerile să fie declarate valabile, a informat președinta CEC, Angelica Caraman.

Într-o declarația de presă, ea a mai spus că în municipiul Chișinău prezența a trecut de 26%.

Prezența a trecut de pragul minim în 820 din cele 898 de localități moldovene, a mai spus Caraman.

Cea mai mare prezență la vot până la ora 15 s-a înregistrat în localitatea Pocrovca, raionul Dondușeni, cu o rată de 67%. Satul este un fief al Partidului Socialiștilor. La alegerile locale din 2019, la Pocrovca a câștigat masiv PSRM, atât în consiliul sătesc (581 de voturi din cele 602 valabil exprimate), cât și la primărie (569 de voturi obținute de candidatul PSRM, Ivan Rîlschii).

Pocrovca, Dondușeni, un fief al PSRM, este satul cu o prezență la urne record, până la orele 15:00.
Pocrovca, Dondușeni, un fief al PSRM, este satul cu o prezență la urne record, până la orele 15:00.

Statistici diferite despre încălcări date de CEC față de Promo-Lex

Comisia Electorală Centrală (CEC) spune că i-au fost semnalate, până la ora 15, 130 de cazuri de încălcări și incidente în timpul alegerilor locale din 5 noiembrie, un număr de peste două ori mai mic decât cel înregistrat de principala organizație neguvernamentală de monitorizare a alegerilor, Promo-Lex.

Președinta CEC, Angelica Caraman, prezentând raportul despre mersul votării până la orele 15:00.
Președinta CEC, Angelica Caraman, prezentând raportul despre mersul votării până la orele 15:00.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că 42 dintre incidentele verificate de autoritățile electorale împreună cu Inspectoratul General al Poliției (IGP) țin de agitația electorală, iar 29 – de transportarea organizată a alegătorilor la vot. În 12 cazuri, au fost fotografiate buletinele de vot în cabină, iar în șapte cazuri există „bănuiala rezonabilă” de corupere a alegătorilor, a spus Caraman.

Ceva mai devreme, Asociația Promo-Lex a spus că, până la ora 14:00, a înregistrat 314 incidente la alegeri, un număr „semnificativ mai ridicat” decât la alte scrutine în trecut. Promo- Lex susține că acestea sunt doar cazurile pe care a reușit să le verifice și confirme. I-au fost semnalate mult mai numeroase, dar multe nu s-au confirmat, a spus la un briefing expertul Promo-Lex, Nicolae Panfil.

Disputa dintre CSE și „Șansă” ajunge la Curtea Constituțională

Premierul Dorin Recean, alături de soția sa, la secția de votare din orașul Codru, mun. Chișinău
Premierul Dorin Recean, alături de soția sa, la secția de votare din orașul Codru, mun. Chișinău

Disputa dintre Partidul „Șansă” și Comisia Situații Excepționale (CSE) care i-a exclus toți candidații din alegerile locale a ajuns, duminică, la Curtea Constituțională (CC).

Examinarea cauzei, în urma unei contestații depusă de „Șansă”, a început la Curtea de Apel chiar în ziua scrutinului, dar CSE a invocat o „excepție de neconstituționalitate” care ține de limitele controlului judecătoresc, proporționalitate și rezonabilitate. Nu este limpede cât de repede poate da Curtea Constituțională o soluție și cât se poate întinde procesul după ce revine la Curtea de Apel.

Premierul Dorin Recean, care este și șeful CSE, a apărat duminică decizia de a scoate din cursă Partidul „Șansă”. Vorbind după ce a votat la o secție de votare din orășelul Codru, municipiul Chișinău, Recean a repetat că autoritățile au acționat împotriva unor „grupări criminale finanțate din Federația Rusă”. „Șansă” dezminte că ar fi primit bani din Rusia și spune că poate cere ca acest scrutin să fie declarat nevalabil după eliminarea candidaților săi.

Prezența la urne a crescut la 35%, până la ora 17:00

Prezența la urne a crescut la 35 % până la ora 17, arată datele Comisiei Electorale Centrale, dar pragul minim de 25% de participare la vot fusese depășit în majoritatea localităților cu două ore mai devreme.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG