Socialistul Igor Dodon îndeamnă oamenii să voteze împotriva guvernării
Fostul președinte, socialistul Igor Dodon, care este cap de listă din partea PSRM pentru consiliul municipal Chișinău, a spus că a votat „în primul rând, împotriva guvernării PAS și a Maiei Sandu” și a îndemnat alegătorii să voteze „împotriva acestui regim dictatorial”.
El a declarat că, cel mai probabil, va obține al treilea mandat de consilier municipal și că „va face tot posibilul ca lucrurile să se miște în direcția corectă în Chișinău”.
Dodon este cercetat sau judecat în multiple dosare fiind acuzat între altele de corupție și trădare de patrie. Cel puțin trei dosare au ajuns în instanța de judecată în acest an.
Cu tot satul la votare
Toți cei șapte locuitori ai satului Pojarna din raionul Ungheni au votat la locale. Pentru a ajunge la secția de votare din centrul de comună, Sinești, sătenii au mers 2 km pe jos, prin pădure și încă 23 – cu mașina. Ei așteaptă de la viitorul primar să le facă măcar un drum de piatră în sat.
Prezența la urne la ora 19:00 depășește 40%. În Chișinău au votat 39% din alegători
Peste 1,1 milioane de alegători sau peste 40% au participat la votare până la ora 19:00, în cadrul alegerilor locale din 5 noiembrie.
Cu două ore înainte de închiderea secțiilor de votare, doar în 9 din cele 898 de localități din R. Moldova la urne s-au prezentat mai puțini alegători decât pragul de validare de 25%, a anunțat președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
În Chișinău, au votat 39% din alegători până la 19:00, la Bălți - 37% și la Comrat - 39%.
Localitatea cu cea mai ridicată prezență la urne rămâne satul Pocrovca din raionul Dondușeni. La Pocrovca, un fief al Partidului Socialiștilor, votaseră până la ora 19 peste 77% din alegători.
Promo-Lex: Peste 200 de incidente noi, înregistrate în câteva ore
Asociația Promo-Lex anunță că numărul incidentelor înregistrate la alegerile locale a crescut până la 527, cu 213 mai multe față de câte erau până la 14:00. Este vorba de 47 de cazuri noi în care două sau mai multe persoane s-au aflat în cabina de vot, 43 de cazuri când a fost încălcat secretul votului, fiind fotografiat buletinul de vot sau prezentat după votare, șase cazuri când au fost întrerupte filmările în secțiile de votare.
Alte încălcări se referă la deficiențe în funcționarea sistemului informațional (18 cazuri), agitație electorală sau PR negru în raza a 100 de metri de la secția de votare sau în incinta acesteia (nouă cazuri), adrese greșite sau persoane decedate în listele electorale (40 de cazuri). Au mai fost înregistrate două tentative noi de corupere a alegătorilor și un caz de transportare a votanților.