Linkuri accesibilitate

Alegeri americane: cea mai mare participare la vot din ultimii 120 de ani


SUA: continuă numărarea voturilor exprimate în alegerile din 3 noiembrie 2020.

În Statele Unite continuă numărătoarea voturilor, la mai bine de 24 de ore de la închiderea centrelor de votare dar se știe deja că alegerile prezidențiale din acest an sunt alegeri record: democratul Joe Biden, care pentru moment pare să aibă mai mari șanse de a câștiga Casa Albă în fața președintelui republican Donald Trump, a strâns deja 71,5 milioane de voturi, cele mai multe în istoria alegerilor prezidențiale americane. Participarea la vot a fost de asemenea una excepțional de ridicată, 66,9% din alegători, cea mai mare participare din ultimii 120 de ani.

În acest moment, victoria unuia din candidați, președintele Donald Trump sau democratul Joe Biden depinde de rezultatele din Arizona, Georgia, Wisconsin și Pennsylvenia (unde numărarea voturilor ar mai putea dura zile). Prelungirea peste limitele tradiționale a numărătorii se explică prin faptul că, pe fundalul pandemiei de coronavirus care a lovit Statele Unite deosebit de puternic, numărul voturilor exprimate anticipat, în persoană sau prin corespondență a fost de peste 100 de milioane (sau mai bine de două treimi din numărul celor care au participat la alegeri cu patru ani în urmă). Momentul când aceste voturi sunt numărate (pe măsură ce ajung la centrele de votare sau după încheierea votului din ziua alegerilor) diferă de la stat la stat. Unele state, precum Pennsylvania numără toate voturile prin poștă ștampilate chiar și în ziua alegerilor, 3 noiembrie.

Campania președintelui Trump a cerut deja justiției locale să oprească numărătoarea în trei state, susținând că se comit fraude, fără a prezenta, pentru moment, dovezi.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG