Linkuri accesibilitate

SUA: democrații păstrează controlul în Camera Reprezentanților, încearcă să câștige Senatul


Alegeri americane: odată cu alegerile prezidențiale, se realeg o parte din senatori și Camera Reprezentanților, 3 noiembrie 2020.

Concomitent cu alegerile prezidențiale, în Statele Unite are loc și o bătălie pentru controlul Senatului și al Camera Reprezentanților, cursă cel puțin la fel de importantă pentru că în Congres se decide dacă un președinte își poate sau nu pune în aplicare programul de guvernare.

În ultimii doi ani, președintele Donald Trump a lucrat cu un Congres împărțit : republicanii lui controlau Senatul, în timp ce democrații aveau Camera Reprezentanților.

În Senat, 23 de republicani își apără mandatele, și astfel „majoritatea prezidențială”. Pentru moment, o bătălie importantă este câștigată: Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, și-a recâștigat mandatul.

De partea democrată, 12 senatori luptă pentru realegere. Cum vicepreședintele are un vot decisiv în Senatul de 100 de mandate (dacă voturile se împart la egalitate) este evidentă legătura directă între cursa pentru Senat și cea pentru Casa Albă. Dacă echipa Joe Biden – Kamala Harris câștigă președinția, atunci democrații trebui să mai câștige trei mandate suplimentare din tabăra republicană pentru a controla Senatul.

În Camera Reprezentanților, democrații și-au reconfirmat controlul, a anuțat președinta camerei, Nancy Pelosi.

La fiecare doi ani se realeg toti cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților. În Senatul cu 100 de locuri, mandatele sunt pe șase ani și decalata. Acum, în joc sunt 35 de mandate de senatori, plus două locuri care au rămas vacante.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG