Linkuri accesibilitate

Alegeri generale în Franța, primul tur


În Franța are loc primul tur al alegerilor generale în care se va decide dacă președintele Emmanuel Macron va obține majoritatea parlamentară, sau va pierde sprijinul legislativ necesar pentru a-și contina agenda reformelor.

La mai puțin de un an după realegerea sa ca șef al statului. Macron are de înfruntat o puternică provocare din partea unui bloc de centru-stânga despre care sondajele spun că l-ar putea priva pe președinte de o majoritate clară chiar dacă nu obține controlul Parlamentului.

Surse guvernamentale citate de Reuters se așteaptă la un rezultat mai degrabă modest pentru coaliția „Împreună” a lui Macron în primul tur, cu un număr record de absenteiști.

Blocul politicianului de extremă-stânga Jean-Luc Melanchon speră să capitalizeze nemulțumirile legate de creșterea costului vieții, în dauna agendei de reforme a lui Macron, între care se află și reformarea sistemului de pensii, despre care el spune că e esențială pentru refacerea finanțelor publice. Oponenții președintelui de la stânga eșichierului politic se pronunță pentru reducerea vârstei de pensionare și pentru sporirea cheltuielilor sociale de la buget.

„Ne așteptăm la un prim tur de scrutin dificil. Alegători vor dori să trimită un semnal. Contăm însă pe turul doi, pentru a arăta că programul lui Melenchon e o fantezie”, a declarat pentru Reuters o sursă guvernamentală.

Estimările inițiale de după alegerile prezidențiale arătau că Macron se îndreaptă spre obținerea unei majorități în Parlament. Președintele însă s-a ținut departe de ochii lumii după scrutinul prezidențial, a așteptat două săptămâni până să formeze un guvern, și a apărut foarte rar în public. Între timp, Melenchon a reușit să facă o alianță între mișcarea sa Franța Neaplecată, Socialiști și Verzi.

Estimările arată acum că Macron și aliații lui, între care și noul partid al fostului prim-ministru Edouard Phillipe, ar putea pierde cele 40 de mandate necesare obținerii majorității de 289 de locuri.

14 din miniștrii lui Macron candidează local și și-ar putea pierde fotoliile guvernamentale dacă pierd.

De partea cealaltă a spectrului politic, sondajele arată că lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen ar putea obține din primul tur un mandat în circumscripția sa electorală, câștigând peste 50% de voturi.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG