Briefing de presă la sediul ACUM
Liderii Blocului ACUM Maia Sandu și Andrei Năstase au declarat că alegerile locale generale și cele parlamentare noi în patru circumscripții s-au desfășurat în condiții bune și fără încălcări grave.
"Din perspectiva noastră, aceste alegeri s-au desfășurat în condiții bune, cu mici excepții și mici lecții pe care o să ne străduim să le corectăm pe viitor. Cetățenii au putut să-și exprime voința fără a fi obstrucționați, intimidați și hărțuiți”, a declarat Maia Sandu, lidera PAS.
Andrei Năstase, liderul PPDA şi candidatul ACUM la funcţia de primaral Chişinăului, a remarcat totuşi şi unele aaspecte negative: „Nu au lipsit manipularea, intoxicarea opiniei publice cu știri false, denigrări și atacuri murdare venite din interiorul și exteriorul țării”.
UPDATE ora 21.00
S-au închis toate secţiile de votare
La urne s-au prezentat:
41,68% - în toată Republica Moldova
36,05% - în municipiul Chişinău (cea mai mică din ţară)
36,11% - Bălţi
45,02% - UTA Găgăuzia
51,67% - Donduşeni (cea mai mare din ţară)
Pe site-ul CEC găsiţi informaţii detaliate despre prezenţa la vot.
Puteţi urmări, de asemenea datele despre prezenţa la vot pe Privesc.eu
Alegeri locale la Orhei: „Nostalgii după trecut”
La Orhei, fieful sau centrul politic al controversatului om de afaceri Ilan Șor, sunt anul acesta 11 candidați. Fugit din Republica Moldova, dar membru al noului parlament, Ilan Șor rămâne figura politică dominantă în această cursă electorală, în care nu candidează. Pentru formaţiunea sa, Partidul Politic „Șor”, candidează Pavel Verejanu.
La Orhei s-a aflat corespondentul Europei Libere, Nicu Gușan: „După ce am vorbit cu mai multă lume pe străzile orașului, tendința pare să se păstreze și în acest scrutin electoral. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit în prima parte a zilei își doresc revenirea fostului primar Ilan Șor la primăria din Orhei și asta în ciuda faptului că dumnealui nu candidează de această dată”.
Cum a fost atmosfera la Orhei, vedeţi în reportajul lui Nicu Guşan.
Igor Boțan, directorul executiv al Asociației ADEPT, despre importanța scrutinului local din Republica Moldova:
Alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 sunt politico-administrative și de aceea au o importanță majoră. Câțiva factori le fac să fie foarte importante:
1) Sunt primele alegeri de după schimbarea puterii și permit evaluarea reală a suportului cetățenilor pentru formațiunile din majoritatea parlamentară, dar și pentru formațiunile din opoziția care o contestă. Votul pentru alegerea consiliilor raionale este eminamente politic și va permite evaluarea gradului de decepție a alegătorilor față de constituirea alianței nefirești dintre PSRM și blocul ACUM.
2) Alegerile locale permit estimarea capacității organizatorice a partidelor politice, care se exprimă prin numărul de candidați înaintați pentru funcțiile de primar și consilieri locali. Din acest punct de vedere, putem deja spune că PSRM, PDM, Partidul Șor și Blocul ACUM sunt formațiunile cu cel mai marea potențial organizatoric. Mai mult, opoziția parlamentară are un potențial organizatoric comparabil cu cel al formațiunilor guvernante. În schimb, opoziția extraparlamentară arată foarte slăbită.
3) Alegerile locale generale sunt un prilej extraordinar pentru a testa calitatea sociologiei moldovenești - sondajelor sociologice și a factorilor care influențează comportamentul electoral al cetățenilor.