Linkuri accesibilitate

Alegeri locale la Orhei: „Nostalgii după trecut”


Alegeri locale de duminică sunt primul test electoral după venirea la guvernare a coaliţiei dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), cu intenția declarată de a „dezoligarhiza” țara. Dar și o confruntare directă între candidații celor două partide, pentru primării și consiliile locale, care ar putea influența balanța de putere în actuala coaliție, dacă și în acest mandat se va repeta fenomenul migrației aleșilor locali de la un partid la altul, în funcție de puterea lor în guvernul de la Chișinău.

Alegeri locale la Orhei: „nostalgii după trecut”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Alegătorii sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani, în cele 32 de raioane ale țării și în municipiile Chișinău și Bălți.

Centrele de votare s-au deschis la 7 dimineața și se vor închide la ora 21.00.


La Orhei, fieful sau centrul politic al controversatului om de afaceri Ilan Șor, sunt anul acesta 11 candidați. Șor. Fugit din R. Moldova, dar membru al noului parlament, Ilan Șor rămâne figura politică dominantă în această cursă electorală, în care nu candidează. Pentru partidul său, Partidul Politic „Șor”, candidează Pavel Verejanu. La Orhei se află corespondentul Europei Libere, Nicu Gușan:

Își doresc revenirea fostului primar...

„După ce am vorbit cu mai multă lume pe străzile orașului, tendința pare să se păstreze și în acest scrutin electoral. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit în prima parte a zilei își doresc revenirea fostului primar Ilan Șor la primăria din Orhei și asta în ciuda faptului că d-lui nu candidează de această dată. Întrebându-i cum comunică Ilan Șor de la distanță cu orheienii, oamenii ne-au spus că sunt invitați deseori la întâlniri în parc, la primărie sau în alte locuri publice, unde au posibilitatea să audă mesaje din partea fostului primar Ilan Șor, prin skype, online. Oamenii spun că, deși Ilan Șor nu candidează, ei oricum au încredere în oamenii pe care Partidul Politic „Șor” i-a înaintat să candideze pentru funcția de primar, dar și pentru funcția de consilieri locali.”

Europa Liberă: Înțeleg că tot orașul este dominat de propaganda electorală a Partidului „Șor” și că primarul, chiar dacă nu mai este primar, rămâne foarte activ în viața orașului. Oamenii intră în dialog cu el, au senzația că totuși el conduce din umbră și de la distanță orașul?


Nicu Gușan: „Oamenii au toată încrederea că Ilan Șor în continuare conduce echipa lui de aici sau prin intermediul echipei lui el în continuare controlează lucrurile din Orhei. Întrebându-i dacă au simit lipsa lui Ilan Șor în ultima vreme, de când acesta nu mai este primar la Orhei, ei au răspuns negativ, spun că echipa rămâne cel puțin la fel de activă ca și anterior și oamenii, de fapt, sunt încrezuți că Ilan Șor de la distanță nu i-a uitat și cu siguranță se va întoarce aici, în Orhei. În ceea ce ține de publicitatea electorală, vedem foarte multe afișe pe casele oamenilor, la geamuri, nu neapărat vorbim de panouri electorale, vorbim despre publicitate afișată inclusiv pe porțile, gardurile curților private, ale caselor oamenilor. Acum nu știm dacă neapărat sunt membri de partid sau simpli simpatizanți.”

Europa Liberă: Nicu Gușan, mulțumesc foarte mult pentru aceste informații de la Orhei.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG