Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2019 (VIDEO)


În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale, primul test electoral după venirea la guvernare a coaliţiei dintre Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), cu intenția declarată de a „dezoligarhiza” țara.


Alegătorii sunt chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani. Pentru ca alegerile să fie validate, la vot trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale din fiecare circumscripţie.

Care erau așteptările înainte de localele din 2015? Un film de Eugenia Crețu:

De la primărie-n sus...
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:11:57 0:00

Urmăriți emisiunea „Punct și de la capăt” cu Vasile Botnaru și invitații săi: jurnalistul Vitalie Călugăreanu și fostul viceministru de externe, Andrei Popov.

Se consideră câștigător candidatul care a acumulat mai mult de jumătate din voturi. Dacă niciun candidat nu a acumulat majoritatea simplă a voturilor, peste două săptămâni, respectiv la 3 noiembrie 2019, va fi organizat al doilea tur de scrutin, unde participă primii doi candidați care au acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur.


Ca de obicei, atenția se concentrează pe alegerile pentru primarul general al Chișinăului, care vede o repetare a confruntării din 2018. Potrivit sondajelor, principalii favoriţi dintre cei 17 candidaţi sunt candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase (liderul PPDA) şi candidatul socialiştilor, Ion Ceban. Ei au cele mai mari șanse de a intra în turul doi al alegerile, pe 3 noiembrie.

Potrivit sondajului realizat de compania CBS-AXA, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, este creditat cu 26,5 % din intenţiile de vot, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu 21,4 %. În cazul unui al doilea tur de scrutin, Ion Ceban l-ar putea surclasa pe Andrei Năstase, conform aceluiaşi sondaj, care indică faptul că reprezentantul socialiştilor ar câştiga scrutinul cu 35,7%, depăşindu-l pe Andrei Năstase, care ar putea acumula 29,4 % din voturi.


Tot conform aceluiaşi sondaj, socialiştii ar conduce şi în cursa pentru Consiliul Municipal Chişinău cu aproape 30% din preferințele de vot. Pentru consilierii din partea Blocului ACUM ar vota în jur de 23% dintre locuitorii Chişinăului şi din suburbii.

Dar şi la nivel naţional, socialiştii par să fie favoriţi, conform unei anchete sociologice prezentate luni de Intellect Grup, cu 30,8 % din intenţiile de vot. Socialiştii ar fi urmaţi de către candidaţii PAS pentru care ar vota aproape 17%, iar pe locul al treilea s-ar plasa candidaţii PD, cu 8,7 %.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile sunt monitorizate de 1. 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale și 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.


Pentru scrutinul de duminică au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,104 milioane în limba română şi peste 1,688 milioane în limba rusă.

De la ora 20:00, în așteptarea primelor previziuni după închiderea centrelor de votare, Europa Liberă va ține un live blog.

Previous Next

XS
SM
MD
LG