„Alegeri locale în Republica Moldova: din Estul Sălbatic spre destin european” – așa este intitulat un articol publicat pe Adevărul.ro. În material se menționează că urmează un scrutin electoral important deoarece este primul după dispariția lui Vlad Plahotniuc în contextul dezoligarhizării ţării. Caracterul sălbatic al peisajului politic şi social de peste Prut este dat şi de fenomenul de migraţie politică a primarilor, se explică în material. „Alegerile vor fi, ca întotdeauna şi un barometru geopolitic în micul stat fost-sovietic”, se scrie în publicație. Explicația acestui fenomen e simplă - Chişinăul, strategic pentru orientarea pro-europeană sau pro-rusă care va prevala în Republica Moldova, afirmă Adevărul.ro.
În cel mult o lună și jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulație a medicamentelor care va duce la scăderea prețurilor la acestea. Declarația aparține ministrei sănătății, Ala Nemerenco, transmite IPN. Ministra spune că își dorește medicamente accesibile pentru populație și a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate. Ala Nemerenco spune că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot. „Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte importantă este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a notat ministra. Potrivit ei, în Republica Moldova medicamentele sunt foarte scumpe.
Alexei Donciu a publicat o analiză pentru portalul Noi.md, în care scrie despre Consiliul Europei care va continua să monitorizeze Republica Moldova. În opinia sa, raportul Consiliului Europei (CE), în care a fost reflectată situația din țara noastră după schimbarea puterii și eforturile de deoligarhizare a instituțiilor publice, a provocat reacții contradictorii în Moldova și peste hotarele ei. Donciu menționează că la Strasbourg, din cele menționate de un eurodeputat, Moldova este considerată „victima unui oligarh, care a reușit să preia controlul deplin asupra statului”. Totuși, există speranța că autoritățile vor reuși să-și realizeze intențiile și țara va fi preluată în totalitate de propriii cetățeni. „Iar pe parcursul alegerilor generale locale din 20 octombrie 2019, autoritățile trebuie să asigure toate standardele democratice”, conchide autorul.
Ziarul Național îl citează pe Dionis Cenușă care consideră că forțele unioniste și PD vor acumula capital politic suplimentar pe seama acuzațiilor de trădare de patrie atribuite președintelui Igor Dodon, iar PAS și PPDA, implicit Maia Sandu și Andrei Năstase, vor avea de pierdut dacă se vor preface că nu văd lucrurile care i se incriminează șefului statului. De această părere este analistul politic, Dionis Cenușă. „Cu sau fără voia liderilor „ACUM”, premierul Sandu și candidatul la funcția de primar Năstase, mișcarea politică în jurul acuzațiilor de trădare de țară, atribuite președintelui Dodon, se va coagula. Forțele unioniste și democrații vor încerca să capete capital politic, care va apărea, volens-nolens, dacă „ACUM” vor continua să se prefacă și să nu examineze serios acuzațiile fundamentate față de implicațiile lui Igor Dodon în promovarea directă a intereselor rusești”, crede Cenușă.
Alexandru Vakulovski scrie pentru portalul Deschide.md că în Chișinău sunt o groază de candidați: 19. Dacă pe unii candidați îi cunoaștem relativ bine, alte nume nu ne spun mare lucru, scrie autorul. În opinia sa, de multe ori înaintarea candidaturii pentru o funcție nu înseamnă neapărat că omul chiar își dorește acel fotoliu. „E destul să ne amintim de Silvia Radu care a participat la alegerile prezidențiale, apoi a aterizat în fotoliul de primar al Chișinăului. Au loc multe jocuri și înțelegeri pe care noi nu le știm, dar uneori le bănuim”, subliniază Vakulovski.
Radio Chișinău îl citează pe judecătorul român Cristi Danileț, care consideră că sistemul justiției trebuie curățat, însă cu respectarea principiului inamovibilității judecătorilor. Comisia de la Veneția recomandă destituirea judecătorilor doar după pensionare și atrage atenția asupra faptului că mai multe atribuții ale Consiliului Superior al Magistraturii, care este responsabil de autoguvernarea judecătorească, vor fi transferate către comisia de evaluare interinstituțională. În opinia lui Danileț, aceasta ar fi o soluție pe termen scurt, în condițiile în care CSM este lipsit de credibilitate. „Să vii într-o noapte, să spui că un judecător de Curte Supremă nu mai este bun, pentru că eu înființez o nouă instanță, este clar că se încearcă cumva a se ocoli acest principiu al inamovibilității. Dar, ceea ce permite Comisia de la Veneția este o evaluare care să fie făcută pentru toți judecătorii, care trebuie făcută, însă, de un organism în care majoritatea membrilor să fie judecători sau foști judecători”, a declarat Cristi Danileț.
Ziarul de Gardă scrie că Curtea Supremă de Justiţie a respins demersul Consiliului Superior al Magistraturii, prin care instituția a cerut înlăturarea judecătoarei Mariana Pitic, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de grupul de judecători-reclamanți împotriva CSM cu privire la obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil pe marginea organizării Adunării Extraordinare a Judecătorilor.
Partidul Democrat va înainta o moțiune de cenzură față de Guvernul condus de Maia Sandu. Despre aceasta a anunțat președintele PDM, Pavel Filip, la postul de televiziune Vocea Basarabiei. Potrivit lui, oficial, anunțul încă urmează să fie făcut. În opinia lui, lucrurile în țară merg într-o direcție greșită. „Republica Moldova a ajuns la 28 de ani de independență ca să constatăm că noi nu suntem independenți. Această alianță de guvernare a fost făurită în exterior și nu contează că a venit emisarul de la Moscova și emisarul de la Bruxelles și au făcut această alianță. Este cert că ea a fost făurită în exterior”, a declarat Pavel Filip. Președintele PDM nu crede că actuala alianță de la guvernare va avea o viață lungă.