Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, pe primul loc în primul tur al prezidențialelor (98.93% procese verbale)

În cele mai neprielnice împrejurări în care s-au desfășurat vreodată alegeri în Republica Moldova, în condiții de pandemie și de vreme rea, rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de prezidențialele din 2016. Nu au lipsit cozile la secţii şi incidentele.

La secţiile de peste hotare, prezenţă-record

În secțiile deschise în străinătate au votat, până la ora 19.00, peste 120.000 de cetățeni cu drept de vot. Au fost deschise fără impedimente toate cele 16 secții de votare în Statele Unite ale Americii și Canada. În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016 au votat în total 67.205 cetățeni ai Republicii Moldova din diasporă.

Coadă la secţia de votare din Praga
Coadă la secţia de votare din Praga

La mai multe secții de votare de peste hotare sunt înregistrate aglomerații, cu peste o sută de persoane - în Canada, Israel, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Elveția, Cehia, potrivit CEC. „Aglomerațiile de cetățeni în apropierea secțiilor au generat multiple sesizări ale organelor de control a ordinii publice din mai multe state, care indică neconformarea la cerințele impuse în context epidemiologic”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

În caz de necesitate, programul secţiilor de votare poate fi prelungit cu până la două ore. Ceea ce şi se întâmplă, se pare, deja.

În România au fost deschise 13 secţii de votare. Urmăriţi un reportaj de Adrian Ianovici, de la Suceava.

La Suceava studenții votează ca să poată reveni acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Peste un 1,18 milioane de alegători – aproape 42% - au votat până la ora 19.30

Cu mai puţin de două ore înainte de închiderea secţiilor de votare, prezenţa la urne este de aproape 42% la nivelul Republicii Moldova. Pragul minim de 33,3% (942.000 de alegători) a fost depăşit aproape de ora 16.00. O prezenţă mai scăzută în comparație cu alegerile prezidenţiale din 2016, când deja la ora 14.15 la urnele de vot se prezentaseră 33,34% din alegătorii înscriși în liste.

Cum s-a votat în condiţii de pandemie vedeţi din reportajul foto realizat de Iulia Mihailova.

Potrivit legislației electorale, scrutinul este considerat valid dacă prezenţa constituie cel puțin 1/3 dintre cetățenii cu drept de vot. În cazul unui al doilea tur, nu este prevăzut un număr minim obligatoriu de votanți..

Urmăriţi prezenţa la vot, în timp real, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale sau direct în transmisiunea pe Facebook realizată de Privesc.eu:

Candidaţii au votat: o Moldovă sănătoasă, prosperă, neizolată de lume, fără haos, unită cu România…

După cum e tradiţia, cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot în prezenţa jurnaliştilor, de dimineaţă, unii venind însoţiţi de familie, şi au făcut declaraţii de presă. Pentru că legislaţia interzice agitaţia în ziua scrutinului, concurenţii, ca de obicei, au vorbit, la general, despre un viitor mai bun pentru ţara pe care aspiră să o conducă. Unii au încercat totuşi să fie originali.

Vedeţi mai jos declaraţiile (în ordinea în care au figurat candidaţii în buletinul de vot)

Renato Usatîi (Partidul Nostru): Republica Moldova fără „kulioace” și fără scheme

„Am votat pentru o viață mai bună, pentru Republica Moldova fără „kulioace” (pungi, n.r.), fără scheme”, a declarat Renato Usatîi. Candidatul a venit împreună cu fiica și părinții şi spune că a votat pentru ca statul să aibă grijă de toți cetățenii – și de pensionari, și de copii, așa cum are el grijă de ai săi. De asemenea, a votat pentru ca cei care sunt în diasporă să nu-și mai sărute copii prin Skype, să fie alături de ei, acasă. Totodată, a chemat la unitate, indiferent de naționalitate și de limba vorbită.

Andrei Năstase (Platforma DA): O Moldovă sănătoasă şi educată, de unde să nu vrei să pleci

Andrei Năstase, venit cu soţia şi fiica, a spus că a votat pentru o Moldova sănătoasă, în care copiii să fie fericiți și fără gânduri de a pleca peste hotare, așa cum au procedat părinții sau buneii lor. Năstase spune că Republica Moldova a ratat până acum multe oportunități și șanse, de aceea ziua de astăzi este una importantă, cu foarte mari așteptări. I-a îndemnat pe oameni să opteze pentru o „Moldovă de mâine, o Moldovă educată și o Moldovă în care vrei să trăiești” şi să fie vigilenți, pentru a nu permite falsificări.

Tudor Deliu (PLDM): Pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova

Tudor Deliu a spus că a votat pentru scoaterea din izolare a Republicii Moldova și pentru un președinte care să garanteze suveranitatea, independența și integritatea teritorială a statului. Candidatul PLDM a mai spus că a votat pentru un președinte care să reprezinte poporul Republicii Moldova, atât în țară cât și peste hotare. „Am votat pentru aceea ca cetățenii Republicii Moldova să se bucure că au un președinte care vorbește în numele lor și exprimă voința poporului”.

Igor Dodon (independent, susţinut de PSRM): Pentru o Moldovă stabilă, fără haos

„Am votat, ca de obicei, pentru o Moldovă puternică şi stabilă, pentru dezvoltarea economică, pentru păstrarea dezvoltării politice în Moldova. Am votat pentru echilibru în relațiile cu prietenii și partenerii noștri externi”, a declarat preşedintele Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat. Potrivit lui, acum, ca niciodată, Republica Moldova trebuie să se țină departe de haos și nu are nevoie de destabilizare. „Dacă azi plouă, e semn bun”, a glumit Dodon, venit la secţia de votare cu soţia.

Violeta Ivanov (Partidul „Şor”): La ţară să fie ca la oraş

Violeta Ivanov a declarat că a votat pentru pensii, salarii şi pentru un trai decent pentru părinți şi bunici. „Am votat pentru ca satele noastre să prospere, pentru a şterge diferenţa dintre sat şi oraş, ca cei care trăiesc la sat să aibă şi să se bucure de aceleaşi condiţii ca şi cei de la oraş. Pentru o Moldovă înfloritoare, pentru o agricultură dezvoltată”.

Maia Sandu (PAS): Să alungăm corupţia şi incompetenţa de la Preşedinţie

Maia Sandu a spus că a votat pentru ordine în ţară, dreptate şi bunăstare: „Pentru un stat care să lucreze pentru oameni, să creeze oportunităţi de angajare, locuri de muncă mai bine plătite aici, acasă. Pentru un stat care să îmbunătățească condiţiile de viaţă în toate localităţile. Pentru asta e nevoie să alungăm corupţia şi incompetenţa de la Președinție”. Lidera PAS a îndemnat cetăţenii să raporteze orice încălcare sau abuz. Maia Sandu a pierdut în faţa lui Igor Dodon la alegerile din 2016, cu 47,89%, în turul II.

Octavian Țîcu (PUN): Pentru un stat prosper, un viitor alături de România

Octavian Țîcu a declarat că a votat pentru un stat prosper, sigur și bazat pe bunăstare – lucruri în care a crezut mereu și pentru care va lupta în continuare. „Am votat pentru ceea ce cred dintotdeauna – pentru un viitor alături de România, pentru un viitor alături de aliații nord-atlantici”, a declarat Octavian Țîcu. Şi el a îndemnat cetățenii să nu se lase provocați și să fie vigilenți, acolo unde există tensiuni. Or „asta își dorește regimul, care își dă seama că pierde alegerile”.

Dorin Chirtoacă (Blocul Electoral Unirea): Pentru unirea cu România

Dorin Chirtoacă a declarat la ieşirea din secţie de votare că a votat pentru Unirea cu România. El a mai spus că votul său este unul împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin „prin manipulare, prin minciună, prin rețele de spionaj și prin neparticiparea noastră la vot”. „Astăzi puterea aparține doar cetățenilor”, a adăugat Dorin Chirtoacă.

Secţii în ţară şi afară

Pentru organizarea scrutinului au fost deschise 2143 secții de votare, dintre care 2004 pe teritoriul țării, incluzând 42 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului, iar 139 – în afara Republicii Moldova.

***

Câţi alegători sunt oficial

Numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.287.140, dintre care 2 798 306 de cetățeni cu drept de vot care au reședință în Republica Moldova. 232.631 - nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, iar 256.203 - cetățenii care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului.

***

Opt pe buletinul de vot

Opt candidați au fost incluși în listele electorale pentru funcția de președinte al Republicii Moldova: respectiv Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru (PN); Andrei Năstase, desemnat de Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA); Tudor Deliu, desemnat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Igor Dodon, candidat independent (lider informal al PSRM); Violeta Ivanov, desemnată de Partidul “Șor” (PPȘ); Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS); Octavian Țîcu, desemnat de Partidul Unității Naționale (PUN); Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral Unirea (BeU).

***

Sub lupa observatorilor

CEC a anunțat că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie vor fi monitorizate de 1.887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali. În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali.

***

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG