Linkuri accesibilitate

Maia Sandu, pe primul loc în primul tur al prezidențialelor (98.93% procese verbale)

În cele mai neprielnice împrejurări în care s-au desfășurat vreodată alegeri în Republica Moldova, în condiții de pandemie și de vreme rea, rata de participare a alegătorilor a fost vizibil mai redusă față de prezidențialele din 2016. Nu au lipsit cozile la secţii şi incidentele.

Valentin Naumescu: „Nicio surpriză la Chișinău”

Analistul politic Valentin Naumescu consideră turul I al scrutinului prezidențial „o finală previzibilă, cu un deznodământ previzibil”. Potrivit profesorului de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, „candidații de pe locurile 3 (Usatîi) și 4 (Ivanov) își vor direcționa voturile în turul al II-lea spre actualul președinte pro-rus. Transferul nu va funcționa în totalitate (probabil 60-70%), dar oricum îl va avantaja pe Igor Dodon și îi va consolida poziția”.

Analistul mai crede posibil ca „pe 15 noiembrie distanța între Dodon și Sandu să fie chiar mai mare decât a fost în 2016! Asta arată că tabloul politic în Republica Moldova este încremenit și că nu s-au făcut deloc progrese...”.

Valentin Naumescu mai apreciază că, „dacă nu se întâmplă ceva senzațional în următoarele două săptămâni (slabe speranțe), turul II va avea un final previzibil”. Pentru că „în Republica Moldova nu există în acest moment suficiente resurse de europenitate pentru a menține o direcție/opțiune pro-UE, dacă un președinte corupt, cu discurs atât de clar pro-Rusia, este capabil să câștige din nou”.

Igor Dodon – 35,39%, iar Maia Sandu – 32,86%, după procesarea a peste 96% din procesele verbale

Ora 01.01, 2 noiembrie

Candidatul independent Igor Dodon a acumulat 335,39% din voturi, iar candidata PAS Maia Sandu – 32,86%, arată rezultatele preliminare ale alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, după procesarea a 94,41% din procesele verbale din țară.

Pentru Renato Usatîi (Partidul Nostru), au votat 16,94% din alegători. Urmează Violeta Ivanov (Partidul „Şor”) – 7 %. Candidatul Platformei DA, Andrei Năstase, are 3,21% din sufragii, iar candidatul PUN, Octavian Țîcu – 2,01%. Încheie clasamentul Tudor Deliu (PLDM), cu 1,45% din sufragii şi Dorin Chirtoacă (Blocul UNIREA) – cu 1,15%.

Vedeţi ce declaraţii au făcut liderii cursei prezidenţiale, înainte să fie anunţate rezultatele preliminare.

Ștefan Gligor: autorităţile au admis multiple încălcări în organizarea alegerilor

Ştefan Gligor, avocat și expert în politici publice nu împărtăşeşte opinia autorităţilor electorale care au declarat că alegerile prezidenţiale au avut loc fără incidente majore şi în condiţii de maximă transparenţă.

Ștefan Gligor, avocat şi expert în politici publice
Ștefan Gligor, avocat şi expert în politici publice

„Au avut loc multiple încălcări în procesul de votare. Oficial au fost depuse aproape 500 de contestații și asta vorbește despre faptul că, din păcate, autoritățile Republicii Moldova au admis comiterea multiplelor încălcări în procedura de organizare și desfășurare a alegerilor. Cu regret, am constatat că din nou a fost marginalizat și limitat dreptul la vot al cetățenilor noștri plecați în străinătate. Din nou am văzut cozile kilometrice cu oameni cu copii în brațe, familii tinere care nu-și pot exercita dreptul la vot. În același timp, am văzut un proces destul de bine organizat de transportare organizată a cetățenilor noștri din stânga Nistrului. Am văzut înregistrări video în care oamenii primesc bani, în care oamenii explică cum a fost făcută această operațiune de transportare și mituire a alegătorilor din stânga Nistrului. Și acesta este un fapt absolut regretabil”, a spus Gligor.

Declarația a fost făcută la conferința de presă de prezentare a sondajului telefonic de tip after-poll realizat de Comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice.

Vitalie Vovc (Franţa): nu mai știm câți alegători avem, unde sunt, unde, când şi cum votează…

Scriitorul şi blogherul Vitalie Vovc, stabilit la Paris, reacţie la cald, pentru Europa Liberă, despre cum a decurs votarea la alegerile prezidenţiale.

Vitalie Vovc, scriitor şi blogher
Vitalie Vovc, scriitor şi blogher

„Prima observație este că nu suntem nici măcar la 43% de participare, ceea ce este un scor foarte mic. Acest scor reflectă, în primul rând, faptul că nimeni nu mai poate duce nicio evidență câți cetățeni avem, câți alegători, unde sunt acești alegători…

Al doilea aspect – am constat și am văzut astăzi de-a lungul zilei că birourile de vot din Europa Occidentală au fost toate supraaglomerate, majoritatea lor. Și nu putem să nu ne aducem aminte de acea strategie a CEC-ului, atunci când a decis unde să deschidă birourile de vot. Și Rusia s-a pomenit cu cel mai mare număr suplimentar de birouri de vot. Or, vedem acum că birourile de vot acolo au fost pustii.

Deci, ne dăm seama că am pierdut cu totul contactul cu realitatea, am pierdut cu totul contactul cu cetățenii, nu mai știm câți alegători avem, nu mai știm unde sunt acești alegători, nu mai știm unde votează ei, când votează, cum votează…

Iar ca să zicem totuși și ceva pozitiv, din punct de vedere tehnic a fost o plăcere să urmărești de-a lungul zilei pe site-ul CEC-ului participarea la vot, felul foarte operativ în care s-au derulat alegerile.

Altceva este că noi avem proceduri, tehnic vorbind totul derulează bine, e frumos, dar nu mai știm cine votează, cum votează, când votează.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG