Linkuri accesibilitate

Maia Sandu
Maia Sandu

Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor oficiale preliminare (peste 99% din procese verbale)

Prezenţă mare la urne în ţară şi record peste hotare în turul doi al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în care s-a confruntat lidera PAS, Maia Sandu, și președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidat independent, susținut de PSRM, pe fundalul pandemiei ascendente de coronavirus.

Tentative de mituire, transportare organizată şi alte nereguli electorale

Asociaţia Promo-LEX care are cea mai numeroasă misiune de observatori naționali a raportat pe parcursul zilei mai multe nereguli în procesul electoral. Parte dintre ele la secţiile destinate alegătorilor din stânga Nistrului.

Printre neregulile semnalate de observatorii Promo-LEX sunt transportarea organizată a alegătorilor din stânga Nistrului şi tentative de mituire a acestora.

Abateri similare au fost constate şi în primul tur, doar că atunci participarea alegătorilor din stânga Nistrului a fost mult mai modestă.

Ce încălcări au mai înregistrat observatorii vedeţi în materialul Alei Ceapai.

Politologul Dionis Cenușă: „Votul prin corespondență trebuie să fie instituționalizat cât mai devreme posibil”

Politologul Dionis Cenușă, care a votat la Frankfurt și care susține că întregul său exercițiu de vot, inclusiv deplasarea spre secția de votare, i-a luat peste cinci ore, a scris pe Facebook că votul prin corespondență devine imperios necesar. Totodată, potrivit lui, votul online ar presupune „multiple riscuri”, din motive te securitate cibernetica. De asemenea, o altă problemă care necesită „o soluție urgentă” pentru viitor este cea a asigurării secțiilor de votare din străinătate cu numărul necesar de buletine de vot.

Vladislav Kulminski: „N-au mai fost campanii electorale în care președintele în exercițiu să fi încercat să provoace ca acum un conflict interetnic...”

Analistul politic Vladislav Kulminski a scris pe rețele de socializare că „în Moldova n-au mai fost campanii electorale în care președintele în exercițiu, care pierde puterea și care, urmând sfaturile pseudo-tehnologilor săi politici, să fi încercat să provoace ca acum un conflict pe criterii etnice și naționale, să fi făcut discursuri de ură, să fi speriat oamenii cu războiul și să fi învrăjbit așa oamenii. Să dea foc la țara care nu-l mai vrea la putere – asta este strategia lui”.

Într-o emisiune la Jurnal TV, el a mai spus că o prezență mai mare la vot în turul II era previzibilă, și ca reacție, deoarece, în comparație cu turul I, Dodon și sfetnicii săi „a recurs la o campanie negativă fără precedent” la „instigarea la ură interetnică”, la „isterizarea societății”.

Anatol Țăranu: victoria în prezidențiale „va aduce claritate încotro se îndreaptă țara”

Istoricul și analistul politic Anatol Țăranu a apreciat într-o emisiune la Jurnal TV că „este clar că Președinția încă nu este o victorie a unei orientări geopolitice categorice, dar trendul va fi absolut evident – va aduce claritate încotro se îndreaptă țara și care sunt perspectivele pentru un viitor pe termen mediu, dar poate și pentru o perspectivă îndelungată”. Cu referire la ce s-a întâmplat cu votarea rezidenților transnistreni în ziua alegerilor, analistul a spus că „pentru mine fraudarea alegerilor în Republica Moldova prin participarea factorului transnistrean este un lucru absolut evident”.

21.00 STOP VOT la secţiile din Republica Moldova

Până la ora 21.00, au votat 1.641.905 de alegători.

Moldova -- prezența la vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale
Moldova -- prezența la vot în al doilea tur al alegerilor prezidențiale

Maia Sandu face primele declaraţii de presă de după închiderea secţiilor de votare, la sediul PAS

Maia Sandu, primele declaraţii după închiderea secţiilor de votare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:40 0:00

Lidera PAS, Maia Sandu, s-a arătat încrezătoare că „rezultatele de astăzi vor fi foarte bune”, mulțumind cetățenilor care în număr mare au participat la vot, inclusiv celor care au mers sute de kilometri la cea mai apropiată secție și au stat ore întregi la coadă pentru a-și exprima dreptul la vot.

După părerea ei, instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor acestor alegeri. „CEC a închis ochii la încălcări grave. În străinătate au fost privați mulți cetățeni de dreptul de a vota. Iar în țară poliția și procuratura au închis ochii la transportarea și mituirea alegătorilor. În pofida acestei miopii selective din partea unor funcționari ai statului, sperăm că vocea cetățenilor va fi auzită”, a adăugat Maia Sandu.

Un mesaj de mulțumire candidata opoziției a dresat și în limba rusă, condamnând tentativele contracandidatului ei de a diviza cetățenii pe criterii etnice și de limbă vorbită. De asemenea, ea a îndemnat observatorii, precum și polițiștii să fie vigilenți în următoarele ore, când ar urma „să se pună presiuni pentru fraude”: „Să așteptam în calm rezultatele alegerilor, să nu ne lăsăm provocați. Să protejăm votul cetățenilor, vom documenta toate abuzurile ce se comit”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG