Turul II al alegerilor prezidențiale: mobilizare mare la vot și un deznodământ în general optimist
Turul II al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se încheie – în mare – cu o puternică notă de optimism. Prezența surprinzător de ridicată la urne pare să reflecte nu doar o accentuată opțiune geopolitică, anticorupție, ci și un vot de blam al cetățenilor față de un mod de a face politică și o campanie electorală denigratoare, bazată pe neadevăruri exacerbate, pe instigarea la ură, inclusiv interetnică și comunitară.
Diaspora își reconfirmă, cu un nou record de participare la vot, preocuparea entuziastă pentru evoluțiile politice din Republica Moldova, dar și pentru o refacere a culturii politice în Patrie.
Un final de scrutin care are și un aspect îngrijorător: că este posibilă totuși în continuare o mobilizare masivă a unei părți a electoratului prin practici electorale de dezinformare și de dezbinare în societate.
Ora 20.00: peste 161.000 alegători s-au prezentat la urne
Aproximativ 52% din alegători au votat până la ora 20.00, în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica. O prezență mai mare decât acum două săptămâni - atât în țară, cât și peste hotare. În primul tur prezența la sfârșitul zilei a fost de 42,74%.
Puteţi vedea prezenţa la vot, în regim real, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.
Sau puteţi urmări transmisiunea realizată de Privesc.eu:
Număr record de votanţi la secţiile de peste hotare
La secţiile de votare deschise în afara Republicii Moldova s-a înregistrat astăzi o prezenţă fără precedent a alegătorilor. Până la ora 20.00, votaseră deja peste 241.000 de cetăţeni moldoveni. Recordul de 150.000 de voturi exprimate în străinătate, din 1 noiembrie, la primul tur al prezidenţialelor, a fost depăşit astăzi la ora 15.00.
A fost aglomeraţie şi cozi enorme - kilometrice, în multe cazuri – la secţiile din Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, Belgia, România.
Unele s-au confruntat cu insuficienţa buletinelor de vot, epuizând limita de 5.000 per secţie. Şefi ai reprezentanţelor diplomatice şi oficiali de la Ministerul de Externe au îndemnat oamenii să se reorienteze spre secţii din alte localităţi, mai puţin aglomerate.
Mai multe despre cum a decurs procesul de votare peste hotare vedeţi în acest articol.
Declarațiile candidaților la ieşirea de la vot
Maia Sandu: „Aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au alungat de acasă”
Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat adresându-se cetățenilor Republicii Moldova: „Azi aveți puterea să-i pedepsiți pe cei care v-au mințit, v-au furat, v-au sărăcit și v-au alungat de acasă”. „Eu am votat pentru schimbare, pentru o țară în care toți oamenii se uită cu încredere în ziua de mâine, în care oamenii trăiesc în bucurie alături de familiile lor, în care oamenii îmbătrânesc cu demnitate”, a mai spus Maia Sandu.
Igor Dodon: R. Moldova are nevoie de „schimbări calitative, nu de șocuri”
Candidatul Independent, Igor Dodon, care este susținut de PSRM, a afirmat că a votat pentru „independența și statalitatea Republicii Moldova”. „Nu vreau ca Republica Moldova să devină un pion în jocul geopolitic internațional, am votat pentru prietenie și cu UE și cu Rusia, și cu România și cu Ucraina. /…/ Am votat pentru schimbări calitative, nu șocuri și crize”, a spus Dodon. Înainte de votare, Igor Dodon și familia sa a fost la mănăstirea Căpriana.
La Varnița, la secția unde au votat locuitorii din regiunea transnistreană cu cetățenia Republicii Moldova, a fost aglomeraţie şi altercaţii
Un grup de veterani ai războiului de pe Nistru și localnici au blocat la amiază accesul cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în regiunea transnistreană la secțiile de votare din Varnița pe motiv că aceștia ar fi transportați organizat cu autocarele, ceea ce contravine deciziei recente a autorităților din transporturi. În conflict au intervenit forțele cu destinație specială a MAI și într-un final au dezamorsat situația, însă unele autocare au făcut cale întoarsă.
Comisia Electorală Centrală a difuzat un comunicat în care „condamnă acțiunile violente ce au loc în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, în care sunt implicate persoane din rândul localnicilor și a forței veteranilor”. CEC regretă faptul că „a fost blocat accesul către secția de votare, iar pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenția colaboratorilor organelor de drept în vederea asigurării exercitării dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului”.
Agenția Națională Transport Auto a permis deplasarea în ziua scrutinului, între orele 7.0 și 21.00, pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a căror capacitate de transportare nu este mai mare de opt persoane și a transportului rutier de persoane prin curse regulate care funcționează potrivit legislației Republicii Moldova.
Mai multe despre cum au votat astăzi alegătorii din stânga Nistrului aflaţi din materialul de mai jos: