Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale: în SUA a început numărarea voturilor


Alegeri prezidențiale în Statele Unite, 3 noiembrie 2020.
Alegeri prezidențiale în Statele Unite, 3 noiembrie 2020.

În Statele Unite continuă numărarea voturilor într-o cursă foarte strânsă între președintele republican Donald Trump și democratul Joe Biden, alegeri care – ca peste tot în lume – se desfășoară pe fundalul pandemiei de coronavirus care a lovit din plin Statele Unite. Cu peste 230 de mii de decese legate de Codiv-19 și aproape 90 de mii de infecții pe zi, în ultimele zile, Statele Unite sunt una din țările cele mai afectate din lume de pandemie.

Alegeri prezidențiale americane: rezultate

Tot din cauza pandemie dar și polarizării profunde a societății americane în ultimii patru ani, participarea la vot a fost extrem de ridicată. Peste 100 de milioane de americani au votat anticipat, în persoană sau prin corespondență, ceea ce ar putea amâna anunțarea învingătorului, pentru că regulile despre cum și când se numără voturile prin poștă diferă de la stat la stat.

Președintele american nu este ales prin vot direct popular, ci indirect, în Colegiul Electorilor, iar pentru victorie, un candidat are nevoie de votul a cel puțin 270 de electori.

Potrivit unui sondaj la ieșirea de urne, un așa-numit exil-poll, patru americani din zece sunt de părere că administrația Trump a reacționat „foarte prost” la pandemia de coronavirus dar sunt de părere că sănătatea economiei este una din priorități (ceea ce paradoxal merge în sprijinul președintelui Trump, care s-a opus mereu măsurilor drastice de înghețare fie și parțială a vieții economice și sociale din motive sanitare, cum se întâmplă acum, din nou, în multe state europene).

Toate rezultatele , în timp real, le găsiți pe pagina noastră de internet. Le puteți citi și pe telefoanele, descărcând aplicația Europei Libere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG