Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale în România fără dezbateri între candidați?


O dezbatere care se pare că nu va avea loc: Iohannis vs Dăncilă
O dezbatere care se pare că nu va avea loc: Iohannis vs Dăncilă

In Romania, președintele Klaus Johannis o va confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie cu lidera social democraților Viorica Dăncilă . Înainte de primul tur, nici doamna Dăncilă și nici Klaus Johannis nu

au participat la vreo dezbatere publică. Domnul Iohannis a anunțat că nu va participa la nici o dezbatere fața in fața cu contracandidata sa. Am intrebat-o pe Andreea Pora, editor al programului Europei Libere pentru Romania – care au fost argumentele președintelui Johannis?

Andreea Pora: „Klaus Iohannis a precizat astăzi mai clar de ce refuză această dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă, argumentând în general împotriva PSD-ului. Și anume, spune președintele într-o postare pe Facebook, PSD este un partid „care a guvernat împotriva românilor, care a călcat în picioare statul de drept și a dat legi pentru grupuri de infractori, un partid care acum mimează democrația”.


În linii generale cam acestea sunt argumentele. Și trebuie să spunem că sunt argumente pe care președintele le-a folosit și înaintea primului tur de scrutin. Putem remarca faptul că președintele Iohannis nu a răspuns niciodată în mod direct atacurilor venind dinspre Viorica Dăncilă și că întotdeauna s-a referit la PSD. Se pare că refuzul acestei dezbateri este o strategie pentru al doilea tur de scrutin.

Totodată, nu este o noutate. În anul 2000, când în finală au ajuns Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor, Ion Iliescu a refuzat să se prezinte la o dezbatere cu CV Tudor.


Trebuie să ne amintim că și în anul 2014 prima săptămână de campanie s-a derulat în negocieri interminabile pentru dezbaterile care au avut loc de-abia la finalul celei de a doua săptămâni, între Victor Ponta și Klaus Iohannis. Numai că la vremea aceea actualul președinte Iohannis era cel care clama pentru o dezbatere, făcându-l arogant pe Victor Ponta și acuzându-l că încalcă regulile democrației.”

Europa Liberă: Andreea Pora, ce efecte crezi că va avea această opinie, această strategie a candidatului Iohannis?

Andreea Pora: „Am stat de vorbă cu o serie de sociologi, pe care i-am întrebat dacă președintele Iohannis va pierde voturi în urma acestei poziționări și răspunsul a fost: „Nu”. Pentru că președintele are de fapt mandatul în buzunar, PSD-ului fiindu-i greu să recupereze diferența din primul tur față de Iohannis, la care se vor adăuga probabil în turul doi și voturile venite dinspre Barna, Paleologu, UDMR.


Deci, pe de o parte, spun sociologii consultați de Europa Liberă, este vorba despre o siguranță de sine. În al doilea rând, este această temere că Viorica Dăncilă ar putea ea câștiga voturi din rândul nehotărâților, deoarece ar putea poza în victimă, ar putea prelua din credibilitatea președintelui Iohannis, așa-numitul fenomen de halo. Deci, Klaus Iohannis are mai mult de câștigat decât de pierdut dacă nu se duce la o confruntare cu Viorica Dăncilă. În schimb, Viorica Dăncilă, spun sociologii, ar avea doar de câștigat.

În plus, este vorba și de o luptă, ni s-a explicat, între consilierii celor doi candidați. Există temerea în tabăra Iohannis că acești consilieri ai Vioricăi Dăncilă o vor învăța o serie de răspunsuri și de întrebări care l-ar putea pune într-o poziție dificilă pe președinte.


Dar rămâne de văzut, pentru că lucrurile până la urmă nu sunt bătute în cuie. Reamintesc iar anul 2014, când decizia unei dezbateri între Ponta și Iohannis s-a luat efectiv pe ultima sută de metri.”

Politigraf

XS
SM
MD
LG