Linkuri accesibilitate

Alegeri SUA: Joe Biden se arată încrezător că va câștiga. Donald Trump amenință că va contesta rezultatele în instanță


Joe Biden (stânga) și Donald Trump (dreapta)
Joe Biden (stânga) și Donald Trump (dreapta)

În Statele Unite, candidatul democrat la președinție, Joe Biden, s-a arătat încrezător că va câștiga alegerile, dar a spus că este prea devreme să se declare învingător. Într-o alocuțiune rostită vineri seară, Biden a spus că va câștiga probabil 300 de voturi în Colegiul Electoral, cu 30 mai multe decât este pragul pentru câștigarea Casei Albe.

„Cifrele sunt clare. Vom câștiga această cursă”, a spus Biden în Delaware, vorbind alături de candidata democrată pentru vicepreședinție, senatoarea Kamala Harris. Potrivit rezultatelor provizorii, Biden se află înaintea președintelui în exercițiu, republicanul Donald Trump, în patru state decisive: Arizona, Nevada, Georgia și Pennsylvania. Numărarea voturilor este însă lentă, iar Georgia a anunțat deja că din cauza diferenței extrem de mici de voturi, va trebui să o repete. Ca să atingă pragul de 270 de voturi electorale, Biden are nevoie să câștige fie Pennsylvania, fie două state din trioul: Georgia, Nevada, Arizona.

Între timp, președintele Trump și-a repetat vineri, pe Twitter, pretențiile că ar fi câștigat alegerile, și amenințarea de a contesta rezultatele în instanță, pentru că ar fi falsificate de democrați. În schimb, în discursul său de vineri, Biden a cerut americanilor să-și păstreze calmul și răbdarea și a insistat că alegătorii, indiferent de opțiunea politică, nu sunt inamici, fiind în primul rând americani.

XS
SM
MD
LG