În 2016, amestecul Rusiei în alegerile americane a avut un obiectiv mai general decât președinția Donald Trump, el a fost menit să submineze democrația americană, să crească nemulțumirea populației și să diminueze încrederea în sistem, cu scopul divizarii Americii, pe falii etnice, de venit și orientari ideologice. Strategia rușilor a vizat amplificarea unor probleme reale, încercând să le facă instrumente de dezbinare și revoltă.
Experți spun că Moscova revine în forță și în acest ciclu electoral, diferența fiind că unele dintre metodele folosite în ciclul anterior au fost adoptate și de unii actori interni, care văd în diviziune și teamă un ascendent electoral.
Săptămâna trecută, Microsoft a anunțat că pirați cibernetici cu legaturi cu Rusia dar și cu China și Iran încearcă să infiltreze organizații politice, legate de campaniile lui Trump și Biden. Nu este încă clar ce vor să obțină. Agenții de securitate americane au evaluat că un număr de țări se amestecă în alegerile americane, susținând că Rusia l-ar favoriza pe Trump în timp ce China și Iranul, pe Biden.
Critici ai administrației spun că intervenția Rusiei este mult mai amplă și sofisticată și că echipa președintelui încearcă să tulbure apele, incluzând China și Iranul, care acționează și ele, dar în mai mică măsură. Dezvăluirile Microsoft arată și ele însă că Iranul și China vizează politicieni americani și consultanți politici.
Până acum doar Rusia a dovedit ca dincolo de spionaj cibernetic este dispusă să se angajeze în operațiuni mai ample: sustragere de informații cu valoare politică și scurgerea lor pentru a crea haos și a influența scrutinul. Se știe că alegerile din noiembrie ar putea fi contestate legal și deznodământul, întârziat, pe fondul votului masiv prin corespondență. În aceste condiții, agenții de informații străine pot încerca să exacerbeze tensiunile și să diminueze încrederea populației în rezultatul alegerilor și legitimitatea președintelui, ceea ce poate antrena tulburări sociale sau chiar acte de violență.
Toate acestea sunt riscuri reale, de care inamicii Americii pot profita pentru a destabiliza țara și a lovi în centrul spectrului politic, în favoarea extremelor.