Acolo, senatorul în exercițiu, fostul pastor Raphael Warnock, care a câștigat, dar sub 50%, primul tur se infruntă cu republicanul, Herschel Walker, o fostă vedetă de fotbal american.
Sondajele recente îi dau câștig de cauză lui Warnock, cu o diferență mică însă și dacă așa vor sta lucrurile, atunci democrații – care controlează de-acum Senatul – vor avea 51 de locuri, față de 49 pentru republicani.
Dacă Walker câștigă va fi 50 la 50 și votul decisiv aparține vice-președintei Statelor Unite, o democrată. Indiciul de până acum este numărul mare de voturi în zilele premergătoare scrutinului de azi și de obicei când asta se întâmplă este o indicație că mai mulți democrați votează. În cele din urmă ce va conta este măsura în care candidații își vor aduce la vot baza electorală a partidului respectiv. Dar dacă așa cum s-a întâmplat la recentele alegeri pentru Congres, independenții vor vota masiv cu democrații – și în sondaje scorul la această categorie e 61-36 pentru Warnock - atunci și independenții ar putea înclina balanța.
Candidatura lui Walker a fost marcată de scandauri și de percepția că ar fi fost aruncat în lupta politică de Donald Trump, chiar dacă acesta din urmă nu a apărut public cu Walker în această fază, pentru că i-ar dăuna. La alegerile recente, guvernatorul statului Georgia a fost ales cu o majoritate clară, dar cei care au făcut-o nu sunt neapărat și susținători ai lui Trump și ar putea să nu se prezinte la vot.
În Georgia, la turul trecut, guvernatorul Kemp a adunat mult mai multe voturi decât Walker, care candida pentru același partid. Kemp îl sprijină public pe candidatul partidului său pentru Senat, i-a oferit acces la baza sa sprijin, dar observatorii au remarcat că Brian Kemp nu a făcut campanie la acest sfârșit de săptămână pentru Walker.
Atât biroul guvernatorului cât și Partidul Republican au anunțat azi o petrecere pentru alegeri și nu una pentru victorie, cum fac candidații de obicei. Poate pesimismul lor e alimentat și de faptul că se preconizează că va ploua în Georgia, ori se știe că republicani conteză pe alegători, mulți în vârstă, care votează nu prin corespondență sau înainte de scrutin, ci chiar în ziua alegerilor.