Linkuri accesibilitate

Alegerile parlamentare din Hâncești, test pentru partidele pro-europene și pro-românești ( Ion Tăbârță/Radio Chișinău)


Revista presei, 12 martie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Alegerile parlamentare din circumscripția 38, Hâncești, vor fi un test pentru partidele pro-europene și pro-românești, consideră analistul politic Ion Tăbârță, citat de Radio Chișinău. el afirmă că dacă Olesea Stamate susținută de PAS și Grigore Cobzac susținut de Platforma DA vor acumula împreună mai mult decât candidatul socialist, acesta va fi un semn clar că dreapta trebuie să se unească în campania prezidențială. Ion Tăbârță este de părere că pentru a reduce șansele lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale, pro-europenii trebuie să încheie un pact cu unioniștii, a declarat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Mold-Street scrie că ex-directorul relații cu clienții de la „Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Potrivit Procuraturii Generale, în anul 2013 bărbatul a încheiat cu un agent economic, producător de alcool etilic, un contract privind recepționarea şi pre-epurarea apelor uzate, cu concentrații majorate de poluanți. Ca rezultat, s-au produs daune în proporții considerabile regnului animal, vegetal şi resurselor piscicole ale râului, afluent al fluviului Nistru, în valoare de peste 47 de milioane de lei.

Atât PDM, cât și PSRM au o imagine știrbită în instituțiile Uniunii Europene


IPN scrie despre relații politice cu defecte, impertinențe și ficțiuni. Coaliția dintre Partidul Democrat din Moldova și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova nu va soluționa blocajul cu care se confruntă Moldova pe plan extern. Deputatul PAS Lilian Carp consideră că atât PDM, cât și PSRM au o imagine știrbită în instituțiile Uniunii Europene. Colegul său, Igor Munteanu, crede că democrații „au nevoie de o așchie din puterea legală pentru ca să înceapă revenirea la putere centimetru cu centimetru”, iar democratul Ion Leucă manifestă încredere că cele două partide vor ajunge la un compromis.

Procurorii efectuează acțiuni de urmărire penală în dosarul de îmbogățire ilicită în care este vizat șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Maria Vieru. În timp ce se afla în arest preventiv, iar dosarul în care este bănuit de „abuz în serviciu și fals în acte publice” a fost deja expediat pe masa judecătorilor, procurorii i-au deschis un nou dosar șefului suspendat al PA, pentru „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”, se scrie în articol.

Într-un editorial pentru portalul Tribuna, Corneliu Ciurea scrie că decizia Platformei DA de a-l susține la alegerile parlamentare noi din Hâncești pe Grigore Cobzac anunță escaladarea tensiunilor din interiorul Blocului ACUM. Conflictul iscat oarecum pe loc gol, neanticipat de nimeni, contrapune PAS, care continuă să insiste pe candidatul „hotărât”, Olesea Stamate, și partenerul său „strategic” PPDA, care nu este singura formațiune de dreapta decisă să-l susțină pe Cobzac, menționează autorul. El afirmă că în cazul înfrângerii candidatului PAS, situația politică o va obliga pe Maia Sandu să devină mult mai flexibilă în cadrul discuțiilor legate de înaintarea unui candidat comun la prezidențiale. „Mizele acestor alegeri sunt destul de mari, chiar dacă nici Maia Sandu și nici Andrei Năstase nu au intrat în competiție”, subliniază Ciurea.

Majoritatea parlamentară a socialiștilor poate deveni din nou minoritate


„Pro-Moldova” – proiectul lui Plahotniuc, Șor sau al celor din spatele cortinei mondiale? – se întreabă Xenia Florea într-o analiză publicată pe portalul Noi.md. Deocamdată, principalele sarcini ale proiectului „Pro-Moldova”, în opinia analistului politic Victor Ciobanu, citat în material, este zdruncinarea situației, aprofundarea sciziunii Partidului Democrat, inclusiv în teritoriu. În acest caz „majoritatea parlamentară a socialiștilor poate deveni din nou minoritate” și se va putea face încercarea de a provoca alegeri parlamentare anticipate. Politologul Bogdan Țîrdea consideră că „Pro-Moldova” și blocul ACUM intenționează să demită guvernul Chicu deja la finele lunii martie și astfel vor fi provocate alegerile anticipate. Iar Vitalii Andrievschi crede că ideile doctrinare ale viitorului partid nu au o importanță prea mare. Deocamdată acesta nu are ce propune electoratului, fie el de dreapta ori de stânga. „Acest proiect nu aduce nimic nou”, menționează politologul.

Mărturiile unei moldovence din China sunt citate într-un material publicat de

Din cauza restricțiilor, după o lună și jumătate de stat mai mult în casă, simt că ne apucă depresia


Gazeta de Chișinău. E vorba de o tânără din Chișinău, Mara care ajunsă în China cu câteva zile înainte de a începe epidemia COVID-19 acum nu se poate întoarce acasă pentru că au fost anulate zborurile. A schimbat deja de două ori biletele, care ulterior au fost anulate, iar cheltuielile sunt suportate tot de călători. „Sunt fără bilet, cu viza expirată și fără de asigurare medicală”, spune fata. „La început situația era gravă. Erau foarte mulți bolnavi. Un oraș chiar a fost blocat cu ajutorul forțelor armate. Adică nu puteai să ieși sau să intri în oraș. Din cauza restricțiilor, după o lună și jumătate de stat mai mult în casă, simt că ne apucă depresia”, povestește Mara.

Ziarul de Gardă a publicat un material despre un veteran migrant se întoarce la Cocieri, după 20 de ani. Alexei Verdeș locuiește de mai bine de 20 de ani în Irlanda, motiv pentru care nu reușea să meargă la evenimentele organizate pe 2 martie în partea stângă a Nistrului. În acest an însă a putut să ajungă pe platoul de la Cocieri, unde s-a întâlnit cu camarazi și localnici care i-au ajutat cum au putut pe foștii combatanți în timpul conflictului din 1992. „Dacă acolo mai este suflare românească, consider că am făcut un lucru mare”, subliniază Verdeș.

Previous Next

XS
SM
MD
LG