Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale americane: Ziua de după


U.S. -- Voturile sunt verificate și numărate la divizia electorală din Denver, Colorado, în ziua alegerilor, 3 noiembrie 2020
U.S. -- Voturile sunt verificate și numărate la divizia electorală din Denver, Colorado, în ziua alegerilor, 3 noiembrie 2020

Într-un scrutin plin de incertitudini știm sau cel puțîn putem intui cîte ceva.

În primul rând, datele concrete. Ambii candidați – Donald Trump și Joe Biden - au încă șanse să câștige prezidențialele, voturile sunt încă numărate și numărătoarea ar putea lua încă câteva zile.

Alegerile prezidențiale americane: Ziua de după
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Biden poate câștiga dacă își adjudecă votul în statele Michigan și Wisconsin – unde conduce, dar competiția e strânsă – și dacă mai câștigă și în Arizona, unde de asemenea conduce cu puțin. Aceasta este o varianta plauzibilă pentru fostul vicepreședinte. O alta include statul Pennsylvania, unde Biden este depășit cu o diferență substanțială, dar unde mai sunt de numărat circa 22% din voturi, multe prin corespondență, care îi favorizează pe democrați.

Trump poate câștiga și el, dacă opțiunile lui Biden eșuează. Mai există două alte semne de întrebare: situație echilibrată în Nevada, unde se aștepta că democrații să câștige și în Georgia, unde republicanii erau favoriți. Orice supriză în aceste state poate răsturna calculele.

Luni noaptea, președintele Trump a apărut în față susținătorilor săi și a susținut că victoria i-ar fi furată, spunând că se va adresa Tribunalului Suprem pentru a opri numărătoarea voturilor, care – în viziunea să – creează condiții pentru fraude. Aceste alegații nu au acoperire în realitate, fusese anticipat încă înainte de scrutin că anunțarea rezultatelor ar putea să întârzie și că numărătoarea în anumite state poate dura câteva zile. Nimic din ce se întâmplă acum nu este surprinzător și nu există indicii de fraudă. Dar, chiar dacă declarațiile președintelui sunt menite mai mult ca un avertisment și apel către susținători, există de-acum o armata de avocați, de o parte și de cealaltă, gata să conteste aspecte ale votului, în special în legătură cu unele măsuri luate de state, în condițiile pandemiei de coronavirus. Este foarte probabil că, dacă președintele Trump pierde scrutinul – și asta poate fi valabil și pentru contracadidatul său – să urmeze contestații legale, în câteva state, care să amâne și mai mult deznodământul.

Dincolo de asta, ceea ce se poate spune de acum, indiferent cine se va instala la Casă Albă in 2021, este că America nu l-a respins pe Donald Trump și trumpismul, așa cum criticii administrației anticipau și că strategiile viitorului vor trebui să țină cont de această realitate și cauzele ei.

Țară este profund divizată – în tabere politice și in legătură cu aspecte substanțiale – și, cu toate că misiunea oricărui președinte va fi să vindece această maladie corozivă, nu este deloc clar, acum, în febra acestor alegeri, ce poate fi făcut sau care sunt leacurile.

XS
SM
MD
LG