- citează pe vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, care a declarat acuzator că Grupul de Companii Trans-Oil ar fi încercat să exporte o cantitate de circa 17.000 de tone grâu. Mai puțin explicit asupra caracterului legal al acestei operațiuni, parlamentarul insistă asupra faptului că, „în cazul în care nu va extinsă interdicția asupra exportului de grâu, Republica Moldova s-ar putea confrunta în ajunul sărbătorilor de Paști cu deficit pe piață”. ANTICORUPȚIE îl
- Într-un articol de opinie pentru IPN despre ceea ce autorul numește „competiția Igor Dodon vs. Maia Sandu”, comentatorul Victor Pelin scrie că „în mod paradoxal, despre o anumită eficiență a activității președintelui Maiei Sandu se va putea vorbi dacă Curtea Constituțională, examinând sesizarea șefului statului, va constata circumstanțele ce justifică dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate”. Dar, - mai spune comentatorul, - „pentru a putea raporta o activitate de succes este insuficientă provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Aceste alegeri mai trebuie câștigate de o coaliție de partide, care ar accepta implementarea prevederilor programului prezidențial. Iar acest lucru va fi extrem de dificil de realizat pe fundalul crizelor pandemică și economică”.
- MOLDOVA.ORG scrie că pe timp de pandemie numărul cazurilor de violență domestică a crescut dramatic în Republica Moldova, dar numărul apelurilor la telefonul de încredere la care să se comunice aceste cazuri a scăzut vizibil. „Tăcerea victimelor e asurzitoare!” – titrează portalul. „Pentru victimele violenței domestice a sta acasă înseamnă să fii constant alături de cel care te abuzează. Mai mult, asta poate să însemne că femeile nu mai pot să sune la o linie de ajutor sau la poliție, atâta timp cât agresorul este mereu cu ochii pe ele”, atenționează reprezentanți ai Centrului internațional „La Strada Moldova”, citați de portal.
- Într-o emisiune la postul TV N4, vicepreședintele Parlamentului și adjunctul lui Igor Dodon în PSRM, Vlad Bătrîncea a declarat că, pentru a adopta „o decizie favorabilă Maiei Sandu”, judecătorii Curții Constituționale vor trebui „să calce în picioare nu doar Constituția și Parlamentul, dar și propria jurisprudență”. Dacă Înalta Curte va decide că sunt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului, „vom veni cu reacții dure”, a spus Bătrîncea. Mai mult, „alegerile promise de Maia Sandu oricum nu vor fi”, inclusiv din motiv că, în condiții de „colaps administrativ”, nu vor fi găsiți și aprobați banii necesari pentru alegeri, a mai precizat socialistul.
- NEWSMAKER a solicitat părerile mai multor medici despre campania de vaccinare și despre mai multe probleme ce o compromit, inclusiv influența politicului. Unul dintre ei, de exemplu, a exprimat o opinie ce pare să fie împărtășită de o majoritate a doctorilor: „La noi procesul de vaccinare nu numai că nu este organizat, ci are un caracter haotic. Este complicat să consideri drept o luptă cu pandemia situația în care specialiștii au fost îndepărtați de la soluționarea unei astfel de probleme”. „Până acum – a adăugat medicul - această „luptă” este purtată de politicieni. Pe când un politician nici n-ar trebui să expire în direcția asta…”.
- Ministerul de Externe ar fi trimis o notă Ambasadei Ucrainei de la Chișinău în legătură cu răpirea ex-judecătorului Nicolae Ceaus, scrie NEWSMAKER.. Autoritățile moldovenești ar fi cerut să fie ridicată imunitatea diplomatică atașatului militar al misiunii diplomatice și să fie permisă cercetarea mașinii acestuia. Potrivit sursei citate, asta rezultă din memorandumul transmis la Kiev de către ambasadorul Ucrainei, Marko Șevcenko. În document, ambasadorul spune că președinta Maia Sandu ar fi încercat de două ori să ia legătura cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, dar fără rezultat. Redacția a solicitat o reacția de la Ministerul Afacerilor Externe la acest subiect. Reprezentanții instituției au spus că se abțin de la comentarii și că vor emite comunicate sau precizări de presă, când vor avea informații relevante.
- Experți solicitați de RADIO CHIȘINĂU spun că scenariul unui posibil conflict armat deschis între Rusia și Ucraina, discutat tot mai des în ultimul timp, comportă riscuri imense pentru R.Moldova. Analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al R.Moldova la Moscova, atrage atenția asupra faptului că, nu o singură dată, scenariul militar a fost folosit pentru a ridica ratingul în scădere al liderului de la Kremlin. Iar Ion Leahu, fost reprezentant al Chișinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), susține că dacă se va ajunge la o confruntare militară, atunci riscul implicării forțelor rusești care staționează în stânga Nistrului este imens. Inclusiv, acestea ar putea fi antrenate împotriva R.Moldova, care nu ar avea nicio șansă să opună rezistență militară. „Din punct de vedere militar, Chișinăul nu poate face nimic”, avertizează expertul.
- 3,5 milioane de lei s-au cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova, a aflat ZIARUL DE GARDĂ. Achizițiile au avut loc într-un an pandemic în care statul s-a pomenit într-o criză a sistemului de sănătate, iar Guvernul a inițiat chiar și o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea COVID-19, accentuează publicația. Autoritățile insistă, însă, că pentru aceste cumpărături nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare și că achizițiile erau necesare pentru „reînnoirea parcului auto”. Cel mai scump autoturism procurat în 2020 a fost cel pentru Ambasada R.Moldova din Franța – un SUV de model Volvo XC90, al cărui preț se ridică la circa 853 de mii de lei. Potrivit premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, tot el ministru interimar de Externe, acest automobil de circa 40 de mii de euro a fost cel mai ieftin din lista mașinilor oferite spre examinare.
- ZIARUL NAȚIONAL îl citează pe fostul premier, președintele PDM Pavel Filip, care se arată îngrijorat de faptul că „de câteva săptămâni se amplifică tensiunile de ordin militar la frontierele țării noastre”, iar „la Chișinău – liniște. În momente de haos ca acestea, se profită de lipsa de conducere pentru a genera și mai mult haos”. Potrivit liderului democrat, „situația la frontiera cu Ucraina devine tot mai tensionată /…/, la ziua de azi în preajma frontierei a fost concentrat un contingent militar de 80 mii soldați cu tehnică militară corespunzătoare”. „Mobilizări de trupe rusești, - mai remarcă fostul premier, - au fost observate și în regiunea transnistreană”. În asemenea împrejurări, Filip scrie că a cerut audierea, într-o ședință închisă a Biroului Permanent al Parlamentului, a premierului, ministrului Apărării, vicepremierului pentru Reintegrare, directorului SIS la acest subiect. „Trebuie să fim informați și pregătiți pentru ceea ce poate urma. Prețul este prea mare”, mai susține politicianul, citat de portal.