Linkuri accesibilitate

Aleksandar Vučić: Sârbii ar putea părăsi instituțiile din Kosovo, dacă nu se ajunge la un acord


Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić
Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat la 21 august că sârbii minoritari care lucrează în instituțiile din Kosovo își vor părăsi locurile de muncă dacă nu se ajunge la un acord pentru a pune capăt "persecuției" lor.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au reapărut la sfârșitul lunii trecute, când Pristina a declarat că documentele de identitate și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor sârbești nu vor mai fi valabile pe teritoriul Kosovo. Sârbii, care locuiesc mai ales în nordul Kosovo, au reacționat cu furie, ridicând baraje rutiere și trăgând cu armele în aer și în direcția ofițerilor de poliție din Kosovo. Nimeni nu a fost rănit.

Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a amânat cu o lună punerea în aplicare a măsurii, până la 1 septembrie, după aparente presiuni din partea Occidentului. Discuțiile patronate de Uniunea Europeană (UE) la Bruxelles, la începutul acestei săptămâni, nu au reușit să depășească divergențele.

Kurti și Vučić , care au purtat discuții la Bruxelles, au convenit să reia discuțiile înainte de 1 septembrie pentru a evita noi tulburări, dar Vučić a declarat că nu este optimist. El a spus că Kurti a respins toate „soluțiile de compromis” pe care le-a propus.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG