Linkuri accesibilitate

Aleksandr Lukașenka vrea, prin Constituție, puteri mai mari și încă două mandate


Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenka

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenka, a dat publicității o propunere de modificare a constituției belaruse, care i-ar permite să-și întărească și mai mult regimul autoritar și să rămână în funcție până în 2035.

În vârstă de 67 de ani, Lukașenka a declarat că amendamentele publicate pe site-ul prezidențial vor fi supuse unui referendum în februarie 2022. Modificările propuse prevăd imunitate pentru Lukașenka în fața unei posibile urmăriri penale, dar și introducerea unei limite de două mandate a câte cinci ani pentru viitorii președinți belaruși.

Limita s-ar aplica doar începând din 2025, însemnând și că Lukașenka va mai avea dreptul să candideze de două ori după acea dată. Liderul de la Minsk aflat la putere din 1994 a avansat ideea unei modificări a constituției după puternica ripostă internă și internațională față de alegerile prezidențiale controversate din august 2020 și față de reprimarea aspră a protestelor postelectorale.

Opoziția și guvernele occidentale spun că alegerile au fost fraudate de Lukașenka și nu recunosc rezultatele oficiale, care i-au adus acestuia un nou mandat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG