Linkuri accesibilitate

Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel, condamnat la 10 ani de închisoare


Ales Bialiațki, la o audiere în instanță la Minsk, în ianuarie.
Ales Bialiațki, la o audiere în instanță la Minsk, în ianuarie.

Un tribunal din Minsk l-a condamnat pe Ales Bialiațki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace din Belarus, la 10 ani de închisoare pentru „activități ilegale și finanțarea” grupului pentru drepturile omului Viasna, al cărui președinte este.

Instanța a pronunțat sentința la 3 martie, potrivit agenției de presă TASS. În timpul procesului, Bialiațki a calificat cazul împotriva sa și a altor trei inculpați drept motivat politic și „nedrept” și și-a susținut, din nou, nevinovăția.

Bialiațki, care a luptat toată viața sa pentru democrație și drepturile omului, a fondat Centrul pentru drepturile omului Viasna, care a fost inițial o organizație cu sediul la Minsk cu numele Viasna-96. În 1999, a renăscut ca organizație națională, neguvernamentală pentru drepturile omului.

La procesul său din 13 februarie, Bialiațki a declarat în fața tribunalului din Minsk că acest caz a fost motivat politic încă de la început, deoarece anchetatorii și-au propus să îndeplinească sarcina care le fusese încredințată de a-i încarcera pe apărătorii drepturilor omului din organizația Viasna „cu orice preț” și de a distruge Viasna și de a-i opri activitatea.

Bialiațki a mai spus că informațiile din presa de stat despre Viasna și activitatea sa au fost extrem de tendențioase și a remarcat că unul dintre cei patru avocați care l-au apărat în cele 18 luni de la deschiderea cazului a fost închis pentru opt ani, în timp ce altor doi li s-au retras licențele.

„Această presiune fără precedent impusă asupra avocaților arată cât de periculoase sunt circumstanțele în care trebuie să își apere clienții”, a declarat Bialiațki.

Belarusul are nevoie de reconciliere

Bialiațki a adăugat că situația din țară, de la alegerile prezidențiale contestate din august 2020, urmate de o represiune în masă în curs de desfășurare împotriva disidenților, apărătorilor drepturilor, jurnaliștilor și instituțiilor democratice, a rămas tragică.

Belarus „are nevoie de un dialog civil amplu, îndreptat spre reconciliere națională”, a spus el.

Premiul Nobel pentru Pace pentru anul 2022 a fost acordat activistului belarus Ales Bialiațki, grupului rus pentru drepturile omului Memorial și Centrului pentru libertăți civile din Ucraina.

„Laureații Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din țările lor de origine. Aceștia au promovat timp de mulți ani dreptul de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”, spunea Comitetul Nobel norvegian în anunțul oficial.

„Ei au depus un efort remarcabil pentru a documenta crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere. Împreună, ei demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație.”

XS
SM
MD
LG