Linkuri accesibilitate

Alexandr Lukașenka: „Inacceptabil” ca trupele OTSC trimise în Kazahstan să fie considerate „forțe de ocupație”


Președintele din Belarus, Alexandr Lukașenka, a spus că este „inacceptabil” ca trupele țării sale și ale Rusiei trimise să ajute la stabilizarea Kazahstanului să fie considerate „forțe de ocupație”.

„Noi nu am mers acolo fiindcă așa am vrut noi. Am fost invitați de propriul nostru frate, de prietenul nostru”, a declarat Lukașenka la un summit online al Organizației Tratatului Securității Colective (OTSC), o structură militară dominată de Rusia.

Mai devreme, la același summit, președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaiev a numit recentele tulburări din țara sa – unde pe fundalul amplelor proteste antiguvernamentale s-au produs violențe sângeroase – drept o „tentativă de lovitură de stat”. Tokaiev a spus că intervenția trupelor OTSC, la cererea sa, a împiedicat planurile celor care ar fi pus la cale lovitura de stat, ceea ce a permis restabilirea ordinii la Almatî. El a mulțumit personal președintelui rus Vladimir Putin.

La rândul său, Putin s-a referit la summit la protestele pro-democrație din Ucraina din 2014 cunoscute ca „revoluția oranj” sau „Maidanul de la Kiev” într-un mod negativ, spunând că în Kazahstan „au fost folosite aceleași tehnologii de sprijin informațional pentru tulburările cunoscute de pe Maidan”. Putin a spus că Rusia nu va mai tolera asemenea „revoluții colorate” în vecinătatea sa.

XS
SM
MD
LG