Linkuri accesibilitate

Alexandr Lukașenka a acuzat din nou Moscova că vrea să forțeze „încorporarea” Belarusului în Federația Rusă


Președinții rus și belarus Vladimir Putin și, respectiv, Alexandr Lukașenka la o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. 20 decembrie 2019
Președinții rus și belarus Vladimir Putin și, respectiv, Alexandr Lukașenka la o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. 20 decembrie 2019

Președintele belarus Alexandr Lukașenka a acuzat din nou Rusia că vrea să forțeze „încorporarea” țării sale în Federația Rusă, făcând uz de puterea pe care i-o dă poziția de unic furnizor de energie ieftină.

Vorbind vineri, în cursul unei vizite la o fabrică, Lukașenka a promis că nu va ceda: „Am fost onorat să devin primul președinte al Belarusului independent. Nu intenționez să fiu și ultimul”, a spus Lukașenka, care conduce țara din 1994, când s-a creat poziția de președinte.

Pentru moment, Belarus nu a reușit să negocieze un nou contract cu Rusia pentru 2020, privind livrările și tranzitul petrolului, ceea ce a dus deja la blocări temporare ale livrărilor. Pe 31 decembrie, în ultimul moment, cele două țări au semnat un acord de numai două luni privind livrările de gaze.

Anul trecut, Lukașenka s-a întâlnit de mai multe ori cu președintele rus Vladimir Putin, dar discuțiile nu au fost decât „pentru a obține un tratament de partener egal”, a precizat președintele belarus.

Moscova vrea o integrare economică mai profundă a celor două țări și argumentează că Minskul trebuie să accepte această condiție dacă vrea să continue să beneficieze de subvenții și prețuri preferențiale pentru petrol și gaze. Ca urmare, președintele belarus a început să caute surse alternative, a anunțat deschiderea de negocieri cu Statele Unite, Emiratele Arabe și Arabia Saudită, iar la începutul acestei săptămâni a anunțat că s-a semnat cu acord cu Norvegia pentru importul de petrol.

Pe 1 februarie, secretarul de stat american Mike Pompeo este așteptat la Minsk, prima vizită la acest rang diplomatic în Belarus de peste zece ani. Pompeo se va întâlni cu președintele Lukașenka și ministrul de externe Vladimir Makei, pentru a sublinia „sprijinul Statelor Unite pentru un Belarus independent, prosper și stabil”, se arată într-un comunicat al Departamentului de stat american.

XS
SM
MD
LG