Tânărul Alexandr Rjavitin, cel care a fugit în 2015 dintr-o unitate militară din stânga Nistrului și a fost reînrolat forțat la începutul acestui an, a dezertat din nou din așa-numita armată transnistreană. El se află acum în libertate, iar avocații Asociației „Promo-LEX” au expediat marți, 29 septembrie 2020, la CEDO, o plângere pe acest caz.
În august 2015, Alexandr Rjavitin a trecut înot Nistrul şi a mers trei zile pe jos până la Chişinău, în uniformă militară şi în şlapi. Într-un documentar al Europei Libere, el a povestit că a evadat pentru că era bătut și umilit în armata regiunii separatiste, descriind în detalii metodele de tortură la care sunt supuși recruții. În februarie 2020, aflându-se din nou în custodia structurilor militare din stânga Nistrului, el a apărut într-un reportaj TV în care a dezmințit mărturiile făcute anterior.
Într-un interviu cu corespondenta Europei Libere, Rjavitin a spus că nu a fost bătut de structurile de forță din stânga Nistrului, dar a fost amenințat și presat psihologic. El spune că, de fapt, nu și-a retras declarațiile privind tortura din unitățile militare.
„Nu am mințit nici prima dată, nici a doua, însă jurnaliștii televiziunii din Tiraspol au scos din context, au trunchiat și au trucat la montaj cuvintele mele”, a declarat Rjavitin pentru Europa Liberă.
Potrivit Promo-LEX, pe 18 decembrie 2019 tânărul a fost răpit de acasă și dus în unitatea militară din satul Parcani, iar între 19 și 30 decembrie a fost ținut acolo în izolator („gauptvahta”) în condiții extrem de proaste. Ulterior, a stat în izolatorul de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol. La 24 ianuarie 2020, arestul său preventiv a fost revocat, însă el nu a fost eliberat, ci a fost transferat în unitatea din Parcani să-și continue serviciul militar.
„Reiese că, cel puțin, timp de două luni Alexandr Rjavitin a fost deținut în condiții inumane și degradante cu scopul de a fi determinat să-și schimbe declarațiile. A doua oară a evadat din cauza incertitudinii în care se afla. Inițial i s-a promis că va fi eliberat în mai 2020, iar mai apoi termenul a fost prelungit până în septembrie 2020, ceea ce demonstrează că el a fost dus în eroare”, a declarat pentru Europa Liberă avocatul Promo-LEX Alexandru Postică.
Rjavitin este de mai multe luni la Chișinău și a sesizat Procuratura despre ilegalitatea detenției sale.
Asociația „Promo-LEX” a cerut ca tânărului să-i fie schimbată identitatea, ca măsură de protecție, însă Procuratura a refuzat pe motiv că n-ar exista temei de îngrijorare. Avocații au contestat în instanță refuzul. „Fiind în afara regiunii separatiste, el oricum nu este în siguranță, având în vedere că reprezentanții regimului de la Tiraspol circulă liber în dreapta Nistrului”, a explicat avocatul „Promo-LEX” Alexandru Postică.
Avocații „Promo LEX” au întocmit acum și au expediat Curții Europene a Drepturilor Omului o plângere în care au invocat tortura la care a fost supus, privarea de libertate, violarea dreptului la exprimare, precum și lipsa unor mecanisme eficiente pentru protejarea drepturilor acestuia.