Președinta Maia Sandu și-a rostit aseară primul său discurs în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, unde a participat în persoană, spre deosebire de alți lideri care și-au trimis discursurile înregistrate din cauza pandemiei. În timp ce a dat asigurări că Chișinăul este hotărât să recurgă la mijloace exclusiv pașnice pentru o soluție politică în regiunea transnistreană, Sandu a repetat cererea veche a Republici Moldova ca Rusia să-și retragă complet trupele, să-și evacueze sau să-și distrugă armamentul și munițiile din regiunea transnistreană. Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru reintegrare, vede o continuitate a guvernării, indiferent de culoarea politică a acesteia, în solicitarea retragerii munițiilor din stânga Nistrului, explicând și de ce crede că riscul de securitate pe care îl prezintă depozitul de la Cobasna, considerat cel mai mare din Europa de Est, este la ora actuală mai mare decât cel politico-militar.
Europa Liberă: Aflată la New-York, președinta Sandu a cerut de la tribuna ONU susținere internațională în retragerea munițiilor din stânga Nistrului. S-ar părea că nu e nimic nou sub soare, pentru că un asemenea demers au avut toți demnitarii Republicii Moldova care au participat la lucrările Adunării Generale ONU. Credeți că poate fi auzit acest demers și în Est, și în Vest? Care va fi reacția Rusiei? Ce ați înțeles Dvs. din ceea ce a cerut dna Sandu?
Alexandru Flenchea: „E important că această revendicare a răsunat în discursul dnei președinte, pentru că e important ca fiecare guvernare din Republica Moldova, indiferent ce culoare politică are, să reconfirme poziția aceasta, e principalul lucru, care a fost făcut. Și este clar pentru toată lumea, și în Est și în Vest, că, indiferent de alegerile care au loc în Republica Moldova, această poziție nu se schimbă. Acum este important ca să vedem că aceste declarații ale președintei Republicii Moldova să fie transpuse în acțiunile imediat următoare ale guvernului care trebuie să le aplice în viață.”
Europa Liberă: Cum?
Alexandru Flenchea: „Problema cea mai importantă la care s-a referit dna președintă e retragerea sau distrugerea munițiilor de la Cobasna, acesta este primul lucru asupra căruia guvernul trebuie să-și focuseze eforturile.”
Europa Liberă: Trebuie să convingă, în primul rând, Federația Rusă.
Alexandru Flenchea: „Pentru a convinge Federația Rusă, trebuie inițiat un dialog. Trebuie să se înțeleagă că acele stocuri de muniții, 20 000 de tone de muniții expirate, demult nu mai sunt exclusiv problema securității naționale a Republicii Moldova. Este o problemă care afectează fiecare om în parte, care trăiește în țara noastră, și pe mulți din cei care trăiesc în Ucraina, de partea cealaltă a hotarului. E o problemă de securitate a oamenilor, a mediului, și de siguranță socială și economică.”
Europa Liberă: Lucrul acesta e valabil de când i se cere Rusiei să-și retragă armata, munițiile.
Alexandru Flenchea: „Problema se agravează și este important că de doi an, cel puțin, lucrul acesta este nu doar înțeles, dar și recunoscut de toți, inclusiv de Federația Rusă, deoarece pentru ei aceasta tot devine o problemă. De ce? Pentru noi aceasta e o problemă de securitate națională, de siguranță a oamenilor, și lucrul acesta trebuie să-l conștientizăm foarte bine. Pentru Rusia este un risc politic și un risc de imagine, lucru care trebuie exploatat, valorificat de negociatorii noștri.”
Pentru noi aceasta e o problemă de securitate națională, pentru Rusia este un risc politic și un risc de imagine...
Europa Liberă: Și Federația Rusă și-a arătat deschiderea – și atunci când a fost dl Șoigu la Chișinău, și atunci când a fost dl Kozak.
Alexandru Flenchea: „După care au urmat turbulențe politice, care acum s-au sfârșit pentru următorii patru ani. Respectiv, guvernarea are patru ani înainte, fără turbulențe, să inițieze sau să reia dialogul și să avanseze.”
Europa Liberă: Și Rusia ar putea accepta fără condiționalități evacuarea, retragerea trupelor și munițiilor?
Alexandru Flenchea: „Noi n-o să știm asta dacă nu intrăm în discuție cu ei. Singura posibilitate de a afla e să începi să vorbești, să înțelegem, președintele Republicii Moldova reprezintă statul și e important că a reiterat aceste de la tribuna Asambleei Generale ONU, dar ea nu este ministru, nu este diplomat, nu este negociator. E nevoie ca echipele de negociatori, cu mandat din partea conducerii țării, să poarte aceste discuții.”
Europa Liberă: Cât timp ar trebui ca această evacuare a munițiilor sau distrugere a lor să aibă loc?
Alexandru Flenchea: „Pur tehnic?”
Europa Liberă: Da.
Alexandru Flenchea: „Ca să știm asta cu exactitate, e nevoie de o inspecție internațională, evident, trebuie să fie un proces transparent, dar o inspecție efectuată de specialiști în domeniu, pentru că altfel rămân doar speculații.”
Europa Liberă: Dar accesul la Cobasna se pare că e limitat?
Alexandru Flenchea: „Acesta e un lucru care trebuie discutat între cele două țări și cu sprijinul OSCE și cu sprijinul țărilor membre ale OSCE, țări care de mai bine de două decenii nu doar că și-au exprimat sprijinul, dar au și donat bani pentru acest proces.”
Europa Liberă: Ziceți că acum contează voința politică a autorităților Republicii Moldova și ale Federației Ruse în baza dialogului pe care au să-l inițieze cele două părți?
Ca să transpui această voință politică și în rezultate e nevoie de acțiuni...
Alexandru Flenchea: „Voința politică este cea care, în primul rând, dictează. Avem un progres, avansăm sau nu? De la asta începe totul, ca să transpui această voință politică și în rezultate e nevoie de acțiuni.”
Europa Liberă: De la caz la caz, apare reacția Tiraspolului, care se opune. Ce se face în continuare, dacă există o rezistență din partea Tiraspolului?
Alexandru Flenchea: „Eu am zis, la Chișinău și la Moscova: Tiraspolul nu are treabă cu dosarul acesta. Acesta e un subiect bilateral între Republica Moldova și Federația Rusă, recunoscut ca atare și în documentele OSCE, dar un proces care trebuie efectuat transparent cu sprijinul OSCE și transparent cu toate celelalte țări membre ale OSCE. Transnistria aici nu are treabă. Tiraspolul are treabă în procesul de negocieri 5+2, privind viitorul regiunii în componența Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Care scenariu ar fi mai potrivit în actualele condiții: evacuarea acestor muniții sau distrugerea lor?
Alexandru Flenchea: „Este, inclusiv, una din întrebările la care trebuie să dea răspuns expertiza efectuată de profesioniști, pentru că presupunem că o parte (mare sau mică, noi, iarăși, nu știm) din aceste muniții nu vor putea fi transportate, respectiv, vor trebui să fie distruse pe loc, dar după o expertiză efectuată de specialiști.”
Europa Liberă: Dar în caz de evacuare e nevoie și de consimțământul Ucrainei?
Alexandru Flenchea: „Care există? Sigur că există. Toate cele 57 stat membre ale OSCE susțin retragerea acelor muniții, cu anumite condiționalități ale părții ruse, dar restul, 56, necondiționat.”
Europa Liberă: Care sunt condițiile Federației Ruse?
Alexandru Flenchea: „Asta trebuie să ne spună și nouă negociatorii din partea Chișinăului.”
Europa Liberă: Dvs. ați negociat din partea Chișinăului.
Alexandru Flenchea: „Nu, nu. Acesta e un domeniu care ține de competența celor două ministere, a celui de externe și a celui de apărare.”
Europa Liberă: Maia Sandu a vorbit și despre respectarea drepturilor omului, inclusiv în regiunea transnistreană. E o abordare nouă?
Alexandru Flenchea: „A fost reiterată poziția principială a Chișinăului, care, la fel, problema încălcării flagrante a drepturilor omului în regiunea transnistreană există de când există aceasta, în formula nerecunoscută și neintegrată în Republica Moldova, o problemă care o să persiste atâta timp cât conflictul rămâne nesoluționat.
Singura garanție a respectării drepturilor omului este soluționarea conflictului și reintegrarea țării...
Singura garanție a respectării drepturilor omului, în măsura în care ele sunt respectate aici, pe malul drept, este soluționarea conflictului și reintegrarea țării. Până atunci, noi mereu vom avea probleme și guvernele vor trebui să funcționeze în regim de pompieri.”
Europa Liberă: După acest discurs al președintei Sandu la ONU, credeți că se va înviora atmosfera și în formatul de negocieri 5+2?
Alexandru Flenchea: „Formatul 5+2 nu e conectat în nicio formulă la ONU. Discursul președintei la Adunarea Generală a fost important pentru a reconfirma pozițiile principiale ale Republicii Moldova, care nu s-au schimbat. Respectiv, formatul 5+2 își are dinamica lui și acest discurs a reconfirmat că poziția Chișinăului nu se va schimba, în cadrul acestui format.”