Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi spune că a fost trimis din nou la izolare în penitenciar


Alexei Navalnîi, acuzat de fraudă și sfidare a instanței, în timpul unei audieri la colonia penitenciară corecțională IK-2 din orașul Pokrov din regiunea Vladimir, Rusia, 22 martie 2022
Alexei Navalnîi, acuzat de fraudă și sfidare a instanței, în timpul unei audieri la colonia penitenciară corecțională IK-2 din orașul Pokrov din regiunea Vladimir, Rusia, 22 martie 2022

Alexei Navalnîi, activistul politic și anticorupție rus aflat în închisoare, spune că a fost mutat din nou la izolare în colonia penitenciară în care este deținut. Navalnîi, deținut într-un penitenciar aflat la aproximativ 260 de kilometri est de Moscova, a făcut această declarație într-o serie de postări pe Twitter la 24 august.

Se crede că postările au fost publicate de aliații sau susținătorii săi. El ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate după ce a fost condamnat pentru fraudă într-o urmărire penală criticată de susținătorii săi și de oficiali din afara Rusiei, care spun că este o încercare de a-l reduce la tăcere pe unul dintre cei mai vocali opozanți ai Kremlinului.

Săptămâna trecută, Navalnîi a declarat că s-a dat ordinul să fie dus într-o celulă de izolare pentru că n-a reușit să-și închidă nasturele de sus al uniformei de deținut pentru că, spune el, îi este prea mică. La 24 august, el a declarat că s-a dat ordin să fie trimis din nou în unitatea de izolare, după ce autoritățile l-au acuzat că nu și-a ținut mâinile la spate în timpul unei inspecții. „Directiva a venit, în mod evident, de la Moscova", se spune în postarea de pe Twitter. „Chiar și după standardele unei închisori rusești, să trimiți pe cineva în celula de pedeapsă doar pentru că nu a ținut trei secunde mâinile la spate este prea mult.”

El anunțase recent un plan de înființare a unui sindicat în închisoare, inițiativă care spune Navalnîi, ar fi înfuriat autoritățile. „Iată-mă din nou aici, în cămăruța mea infernală, cu o cană și o carte. Este destul de plictisitor, desigur. Cred că trebuie să învăț să meditez”, scrie el.

În 2020, Navalnîi era pe punctul de a muri după ce s-a îmbolnăvit brusc în timp ce călătorea în Siberia. Medicii din Germania au stabilit ulterior că a fost expus la un agent neurotoxic din epoca sovietică cunoscut sub numele de Noviciok. Anul trecut, după ce s-a recuperat, s-a întors voluntar în Rusia, unde a fost arestat și condamnat din nou. Autoritățile ruse neagă că ar fi încercat să-l ucidă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG