Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure (analist): „Potențialul pentru transformare este”


Premierul Ion Chicu , în fruntea unui guvern recent remaniat după retragerea Partidul Democrat.
Premierul Ion Chicu , în fruntea unui guvern recent remaniat după retragerea Partidul Democrat.

Declanşarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi cel mai realist scenariu pentru situația creată după scrutinul prezidențial. Numai că matematica din Parlament ignoră dorințele multor politicieni.

Analistul Alexei Tulbure nu vede cum actualul Parlament ar putea să își ducă mandatul până la capăt, dar crede că după înfrângerea lui Igor Dodon la prezidențiale, PSRM va încerca crearea unei noi coaliții.

De vorbă cu analistul Alexei Tulbure despre posibile anticipate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:30 0:00
Link direct

Alexei Tulbure: „Sunt mai multe variante de dezvoltare a situației. Cea mai plauzibilă și dorită, și corectă ar fi alegerile anticipate, dar ele pot să se întâmple în anumite condiții: fie își dă demisia guvernul și nu este ales din două încercări, în 45 de zile, fie parlamentul nu adoptă legi trei luni. Dacă e să ne conducem numai de buchea legii, poate să se întâmple așa că pârghii formale nu vor fi, însă autoritatea și suportul politic pe care le are Maia Sandu și acest segment al eșichierului politic sunt într-atât de mari, entuziasmul și avântul popular sunt atât de impresionante, încât eu nu cred că un guvern, susținut de o majoritate foarte dubioasă compusă din socialiști, Partidul „Șor” și rămășițele fracțiunii lui Plahotniuc va rezista foarte mult, pentru că, de fapt, acestei componențe a majorității și acestui guvern pe data de 15 noiembrie oamenii le-au dat vot de blam.

Eu nu exclud că dl Chicu își va da demisia...”

Deci, acești oameni care se află acum la guvernare trebuie să-și dea seama că alegătorii vor schimbare. De aceea, chiar dacă se mai țin un timp oarecare, posibil vor vota bugetul, vot vota câteva lucruri importante și principiale și după asta eu nu exclud că dl Chicu își va da demisia...”

Europa Liberă: Va fi demis sau își va da demisia?

Alexei Tulbure: „Își va da demisia. Eu, deocamdată, văd o majoritate, prin care poate fi demis și eu cred că el îi destul de experimentat ca să nu ducă lucrurile până la a fi demis. Își va da demisia și va contribui la declanșarea acestei proceduri de dizolvare a parlamentului.”

Europa Liberă: Și acesta ar fi scenariul cel mai bun?

Alexei Tulbure: „Eu cred că acesta ar fi un scenariu care are dreptul la viață, pentru că noi avem nevoie de altfel de guvern, avem nevoie de altfel de majoritate și avem nevoie de un parlament și de un guvern legitime, față de care nu există întrebări și nu apar întrebări din partea oamenilor, dacă ei cu adevărat reflectă voința poporului.”

Europa Liberă: Dar cum s-ar ajunge la situația asta, când să fie învestit un guvern legitim?

Alexei Tulbure: „Prin alegeri parlamentare anticipate. Dacă își dă demisia acest guvern, două încercări eșuează de a instala un alt guvern în 45 de zile, atunci apar condițiile necesare pentru dizolvarea parlamentului.”

Europa Liberă: Dacă totuși să admitem că și un alt scenariu ar putea să aibă dreptul la viață, că este învestit un alt cabinet de miniștri cu votul actualilor deputați?

Alexei Tulbure: „Vorbește foarte mult dl Dodon despre re-facerea coaliției socialiștilor cu Blocul ACUM condiționat.”

Europa Liberă: PPDA și PAS spun că, în niciun caz, nu mai revin în barca guvernării unei alianțe cu socialiștii.

Alexei Tulbure: „Dacă declarațiile și poziția acestor partide sunt ferme și nu se vor schimba, înseamnă că avem două variante: fie că se încearcă de a instaura un alt guvern, dar, iarăși, cu voturile socialiștilor, democraților, Partidului „Șor”, „turiștilor” politici ș.a.m.d. și situația, în principiu nu se schimbă, am avea același guvern care nu se bucură de suport nici pe interiorul, nici pe exteriorul țării.

Fie este instaurat un guvern minoritar, deci, unii din parlament, în special cei din Partidul Socialiștilor, votează un guvern din care fac parte candidaturile propuse de Maia Sandu și susținătorii ei - un guvern al reformelor, un guvern al schimbărilor, însă, astfel, noi am reveni într-un fel la situația din 2019, când acest suport Guvernul Maiei Sandu îl avea din partea socialiștilor, însă suportul a mers până la un moment oarecare, când reformele, în special în justiție, deveneau deja periculoase pentru mulți din Partidul Socialiștilor și ei, practic, au stopat aceste reforme trimițând guvernul în demisie.

Deci, eu nu exclud repetarea unei astfel de situații, pentru că aici ori faci reforme, ori nu te mai joci de-a politica, că nu mai avem timp și eu văd determinarea asta la Maia Sandu, la oamenii care o înconjoară și care o susțin și, într-adevăr, potențialul pentru transformare este.”

Europa Liberă: Victoria Maiei Sandu a fost salutată și în Vest, și în Est. Există diferențe sau asemănări?

Alexei Tulbure: „Faptul că au venit deodată felicitări de la Putin, de la Lukașenka, de la toată lumea care nu și-a pierdut capacitatea de a înțelege că s-a schimbat puterea, este un fapt împlinit - Maia Sandu a câștigat alegerile detașat, e o victorie clară. Faptul că au venit aceste felicitări, aceste reacții îi consolidează legitimitatea politică și creează premise, în primul rând, pentru ieșirea Moldovei din relativa izolare internațională. Ați văzut semnalele și din Kiev, și din București, astea pe mine m-au bucurat foarte mult. Kievul pregătește deja vizita oficială, președintele României, Klaus Iohannis, este gata cu prima ocazie să vină la Chișinău. Era o situație absolut nenormală când nici nu mergeam la vecini, nici vecinii nu veneau la noi. Asta a luat sfârșit. Acum, noi o să avem cu totul altă situație.”

Europa Liberă: Occidentul promite susținere atât pentru Maia Sandu, dar mai cu seamă pentru cetățenii Republicii Moldova, după victoria dnei Sandu. Acest ajutor din Occident cum îl vedeți să vină, dacă Maia Sandu e președintă, dar executivul are altă culoare?

Alexei Tulbure: „Despre acest ajutor din Occident, asistența financiară cu expertiză instituțională am vorbit 30 de ani și am văzut această asistență financiară. Ea nu lucrează, dacă nu-și face partea sa de lucru partenerul local. Dacă noi, moldovenii, guvernul nostru nu producem aici ceea pentru ce acești bani vin, nu producem schimbări, nu schimbăm modalitatea de a administra lucrurile publice, de a organiza tendere ș.a.m.d. Noi am văzut cum veneau milioane și ele dispăreau în van sau banii erau furați. Acum, noi intrăm într-o perioadă, într-o epocă, aș spune eu, cu totul altă logică.”

Europa Liberă: Și cinovnicii își vor schimba și ei atitudinea, inclusiv în justiție va fi o altă atmosferă?

Alexei Tulbure: „Ei își vor schimba atitudinea, dacă vor fi ei schimbați, cel puțin, parțial. Eu nu cred în reabilitarea oamenilor care luau mită cu zecile și sutele de mii de euro, oamenii aceștia nu mai sunt buni pentru justiție. Noi am mai repetat formula asta, ei nu mai pot fi schimbați, înseamnă că ei trebuie să plece din sistem. Și asta se referă, în egală măsură, la procuratură, la sistemul judiciar, la tot ce numim noi justiție. Vin alți oameni. Este experiența Georgiei, experiența statelor baltice, când oameni relativ tineri, nu spun că tinerețea e o virtute absolută, că, mă rog, avem și oameni în vârstă foarte buni, de calitate, eu vorbesc despre faptul că tinerii nu sunt conectați la toate aceste grupări și clanuri semi-criminale care domină în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Maia Sandu a câștigat simpatia alegătorilor prin mesajul anticorupție. E un mesaj puternic, lumea chiar vrea să fie dezrădăcinat acest flagel, pentru că nedreptatea încă e la ordinea zilei în Republica Moldova.

Alexei Tulbure: „Exact! Un mesaj foarte clar de reformare, de luptă împotriva corupției, de schimbare a instituțiilor, care s-a așezat foarte bine pe așteptările moldovenilor pe interiorul țării și ale celor care se află în afara hotarelor noastre, pentru că, într-adevăr, acestea sunt problemele. Noi avem nevoie să fim protejați, avem nevoie să trăim într-o societate justă, adică să ne găsim dreptatea prin judecăți, avem nevoie de locuri de lucru, avem nevoie de educație, de medicină ș.a.m.d. Toate aceste lucruri erau puse în discuție de Maia Sandu atunci când Igor Dodon vorbea despre cai verzi pe pereți. Deci, acesta-i încă un motiv care explică rezultatele alegerilor. Încă o dată repet: pentru mine aceste cinci luni ale Guvernului Maia Sandu, împotriva tuturor criticilor și greșelilor care au fost făcute, au fost cinci luni bune, cinci luni de mișcare în direcția cuvenită. Și eu cred că noi o să avem șansa pentru un nou start acum, odată cu alegerea ei în calitate de președintă a țării.”

Europa Liberă: După ce Igor Dodon s-a împăcat cu faptul că a pierdut aceste alegeri prezidențiale, a anunțat că merge din nou la Moscova. De ce ar trebui să meargă iar în Federația Rusă?

Alexei Tulbure: „Pentru că mizele sunt mari în ceea ce ține de cine anume va fi următorul partener principal al Federației Ruse în Republica Moldova. Pe bună dreptate, Igor Dodon, probabil, se teme acum că Moscova nu va mai dori să continue colaborarea cu dânsul. De aceea, el își salvează statutul de partener principal al Moscovei aici în Chișinău.”

Europa Liberă: Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus că nu se preconizează o întrevedere între Igor Dodon și Vladimir Putin, iar pe de altă parte, Igor Dodon zice că merge să se întâlnească cu Dmitri Kozak.

Alexei Tulbure: „Ambii spun adevărul. Putin nu-l primește, Kozak îl va primi, am văzut cum se întâmplă aceste întâlniri. Este umilitoare treaba asta pentru noi, dar acum dl Dodon nu mai este președintele Moldovei, poate să se întâlnească cu cine dorește.”

Europa Liberă: Cum va trata Rusia de azi înainte Republica Moldova?

Alexei Tulbure: „Eu sper că a venit timpul când Federația Rusă va trata țări precum este Republica Moldova, va trata țările ex-sovietice pe picior de egalitate. Adică, noi vrem relații bilaterale reciproc avantajoase, dar în condițiile unei egalități și respect reciproc.”

Europa Liberă: Dar cu dosarul transnistrean ar mai putea să fie șantaj din partea Kremlinului?

Alexei Tulbure: „Eu nu știu în ce măsură acum Kremlinul dirijează lucrurile în Transnistria. Mi se pare că Sheriff-ul sau republica Sheriff tot a reușit să obțină un grad înalt de autonomie în ceea ce face, inclusiv în relațiile cu Chișinăul. E altceva că aceste relații puteau până nu demult numite semi-mafiote, pentru că erau relații foarte bune între Gușan și Plahotniuc, pe urmă ele s-au transformat în relații între Gușan, Krasnoselski și Dodon, Krasnoselski fiind persoana lui Gușan, interpusul lui Gușan, acum, la conducerea Republicii Moldova e un om care n-o să intre în cârdășie și în relații de felul acesta. Și aici noi trebuie să așteptăm schimbări, pentru că oameni ca Gușan, Plahotniuc și Dodon își doresc orice pentru Transnistria, numai nu soluționarea conflictului, întrucât soluționarea conflictului înseamnă sfârșitul schemelor și hoțiilor pe care nu le controlează nimeni, nu le pedepsește nimeni, pentru că zona este în afara oricărei legislații atât naționale, cât și internaționale. Deci, eu sper că noi acum intrăm într-o perioadă când Chișinăul cu adevărat dorește soluționarea acestui conflict.”

Europa Liberă: A fost lansată o inițiativă din partea șefului diplomației române ca în cadrul Uniunii Europene să fie luate în vizor conflictele înghețate din imediata vecinătate a Uniunii Europene. Credeți că o implicare mai activă a Uniunii Europene ar putea să schimbe situația în țările unde sunt acest conflicte înghețate, majoritatea fiind state ale Parteneriatului Estic?

Alexei Tulbure: „Noi avem în Republica Moldova un astfel de conflict, în Georgia, în Ucraina, în Azerbaidjan, Karabahul, bine că s-au oprit acolo confruntările militare...”

Europa Liberă: Uniunea Europeană ar putea să aibă o influență mai mare?

Alexei Tulbure: „Ar putea. Bineînțeles că e mai bine când participă comunitatea internațională decât atunci când se autoexclude din procesele care se întâmplă. Eu nu cred în minuni, dar cred că, dacă aceste conflicte intră în agenda politică a Uniunii Europene, noi avem schimbări și în Statele Unite, noi nu vorbim despre asta, noi avem și acolo un nou președinte pentru care colaborarea euroatlantică este o valoare, spre deosebire de cel care pleacă, și eu n-aș separa aici Uniunea Europeană, eu aș vorbi despre lumea occidentală. Da, dacă noi cu conflictele noastre intrăm în agenda politică a acestor state și ne ridicăm un pic mai sus în numărul problemelor discutate în dialogul bilateral cu Rusia, bineînțeles că asta va contribui la progrese în soluționarea acestor conflicte.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG