Linkuri accesibilitate

Aliații Rusiei adoptă unul câte unul legi anti-LGBT+. La rând: Belarus


Andrei Șved, în dreapta, primind flori de la președintele Alexandr Lukașenka la numirea în fruntea Procuraturii Generale a R. Belarus, la 10 septembrie 2020.
Andrei Șved, în dreapta, primind flori de la președintele Alexandr Lukașenka la numirea în fruntea Procuraturii Generale a R. Belarus, la 10 septembrie 2020.

După „republica” transnistreană nerecunoscută internațional, încă o entitate, de data aceasta stat în lege, anunță că se pregătește să adopte legislație împotriva LGBT+ după model rusesc: Republica Belarus.

Procuratura Generală de la Minsk a anunțat luni, 19 februarie, că a înaintat un proiect de lege de pedepsire a „relațiilor sexuale netradiționale” – o referință transparentă la persoanele LGBT+, informează serviciul pentru Belarus al RFE/RL.

Procurorul General Andrei Șved a spus presei locale că legea are prevederi și despre pedofilie, dar și împotriva „refuzului voluntar de a avea copii”.

„Proiectul se află în curs de aprobare”, a mai spus oficialul, fără să intre în detalii.

Legislația belarusă pare să oglindească evoluții din Rusia vecină, unde Kremlinul a declarat anul 2024 „anul familiei tradiționale”. Recent, Moscova a înăsprit și mai mult legislația împotriva activismului LGBT+ și a introdus obstacole în calea dreptului la avort.

În Belarus homosexualitatea nu este ilegală, dar societatea este conservatoare, iar atmosfera anti-LGBT+ a fost încurajată de autorități mai ales în ultimii ani.

În 2023, asociația ILGA-Europe a clasat țara pe locul 45 dintr-un total de 49 în ce privește drepturile LGBT+.

Liderul autoritar de la Minsk, Alexandr Lukașenka, este autorul frazei rămase celebre „mai bine să fii dictator decât gay”, adresată liderilor din UE, dintre care unii sunt în mod declarat LGBT+.

Sub influența Rusiei

Recent, regimul separatist de la Tiraspol a intrat în atenția presei propunând legislație anti-LGBT+ după model rusesc. Intenția a fost criticată de activiștii LGBT+ din R. Moldova, dar și de vicepremierul moldovean cu reintegrarea Valeriu Serebrian.

Guvernul și oligarhii ruși încurajează și ajută financiar structuri internaționale conservatoare, anti-LGBT+ care se prezintă de obicei ca avocați ai „familiei tradiționale”, fiind ajutați în acest efort de politicieni străini cu viziuni anti-LGBT+ cunoscute, ca premierul ungur Viktor Orban sau secretarul executiv PSRM, fostul președinte moldovean, Igor Dodon.

Din Uniunea Europeană, Ungaria este singura țară care a introdus asemenea legislație copiată de la ruși, făcând posibilă pedepsirea prezentării LGBT+ ca ceva normal. În Moldova a existat o asemenea tentativă în 2013, dar proiectul de lege a fost abandonat sub presiunea activiștilor și a partenerilor de dezvoltare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG