Linkuri accesibilitate

Grecia a aprobat căsătoriile cuplurilor de același sex. Ce țări ar putea urma?


Suporterii egalității conjugale în Grecia salută votul din Parlamentul de la Atena, la 15 februarie 2024. Legea căsătoriilor gay a fost introdusă de guvernul de centru-dreapta, fiind votată și de opoziția de stânga.
Suporterii egalității conjugale în Grecia salută votul din Parlamentul de la Atena, la 15 februarie 2024. Legea căsătoriilor gay a fost introdusă de guvernul de centru-dreapta, fiind votată și de opoziția de stânga.

Parlamentul Greciei a adoptat joi seară cu majoritate de voturi confortabilă o lege care permite căsătoriile cuplurilor de același sex.

Grecia mărește astfel numărul țărilor din UE care asigură egalitatea conjugală, devenind prima țară predominant creștin-ortodoxă care face acest pas, în ciuda opoziției vehemente a Bisericii.

În prezent, o lege asemănătoare se află în dezbaterea parlamentului Cehiei, care ar putea deveni a doua fostă țară comunistă care să încuviințeze căsătoriile gay, după Slovenia în 2022.

Votul de joi de la Atena a fost primit cu bucurie atât de comunitatea LGBT+ din Grecia, cât și de activiștii din alte țări, fiind interpretat ca o dovadă că efortul pentru drepturi egale avansează în Europa, în ciuda întețirii retoricii homofobe pe fondul ascensiunii forțelor de extremă-dreapta.

În prezent, o majoritate a țărilor din UE recunosc căsătoriile gay, iar alte câteva au cel puțin „parteneriate” sau „uniuni civile”, care oferă cuplurilor unele drepturi, dar nu toate. Cel mai recent s-a adăugat acestora din urmă Estonia, ca prima dintre fostele republici sovietice.

Singurele țări din UE care nu dau niciun fel de drepturi perechilor de același sex sunt toate din „flancul estic”: Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Polonia.

România și Bulgaria, în special, au respins pe față, prin vocile unor politicieni, decizii ale justiției europene care le obligă să facă progrese în acest domeniu, invocând că „societatea nu este pregătită”, cum a spus recent premierul de la București, Marcel Ciolacu.

Polonia, țară condusă până anul trecut de un guvern conservator cu dese inițiative anti-LGBT+, trece în prezent, sub noua guvernare centristă pro-UE, printr-un proces de reconsiderare în acest domeniu.

Într-un clasament anual al drepturilor LGBT+ în Europa, țări UE ca România sau Bulgaria sunt depășite de țări aspirante sau candidate, ca Albania sau Moldova, chiar dacă și în aceste state prejudecățile sunt larg-răspândite, inclusiv grație liderilor religioși.

Un sondaj de opinie Eurobarometru din decembrie arată, totuși, că pe întreg continentul există o tendință de creștere a acceptării persoanelor LGBT+ - inclusiv în țări ca Ungaria sau Polonia, unde guvernele din ultimii ani au promovat mesaje contrare, de izolare și respingere a acestor grupuri.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG