Linkuri accesibilitate

Ambasada R.Moldova în Israel, între guvernele Sandu și Filip


Maia Sandu vs Pavel Filip
Maia Sandu vs Pavel Filip

Ministerul de externe israelian rămâne în expectativă, nesigur dacă guvernul Filip poate decide mutarea ambasadei.

Premierul Maia Sandu a criticat drept „ofensă la adresa Statelor Unite” decizia de marți a guvernului prezidat de Pavel de a muta ambasada R.Moldova din Israel, de la Tel Aviv la ierusalim, urmând astfel exemplul administrației americane.

„Ce n-a înțeles Plahotniuc din lecția primită de Dragnea. Și cum vrea să-i câștige pe americani” - pe romania.europalibera.org

Şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), premier al majorităţii parlamentare „Această decizie denotă disperare, este o ofensă la adresa SUA. Atunci când un guvern expirat care nu mai are putere legitimă, se apucă să ia asemenea decizii...”, a spus, între altele, marţi seară, Maia Sandu. Miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului de externe israelian a declarat, citat de agenția DPA, că este neclar dacă decizia de mutare este în vigoare, pe fondul actualei crize constituţionale de la Chişinău.

Un purtător de cuvânt al MAE israelian a refuzat să comenteze pe acest subiect, limitându-se doar la a lua notă că este neclar dacă guvernul are autoritatea de a pune în practică decizia în lumina viitoarelor alegeri anticipate. Un înalt reprezentant al Organizației pentru Eliberarea Palestinei a condamnat pe de altă parte decizia guvernului democrat, condus de Pavel Filip și a cerut Uniunii Europene să nu dezgheța sprijinul financiar pentru R.Moldova atîta timp cît aceasta nu adoptă aceeași poziție cu Bruxelles-ul în problema conflictului israelo-palestinian. Până acum, nici o țară din Uniunea Europeană nu și-a mutat ambasada la Ierusalim, însă unele, cum ar fi România, discută această posibilitate.

Marți, Pavel Filip și-a argumentat decizia despre mutarea ambasadei, la fel ca acea de a reconfirma vânzarea terenului fostului Stadion Republican ca Statele Unite să-și construiască acolo o nouă ambasadă la Chișinău: „Am fost în situația să aprobăm de urgență aceste proiecte având în vedere [...] ultimele evoluții politice prin care unul dintre partidele care au încercat să le blocheze permanent încearcă să preia în mod ilegal puterea”, a declarat Pavel Filip, într-un aparent efort de a câștiga simpatia Statelor Unite. Guvernul Filip a mai aprobat tranzacția și anul trecut, iar Parlamentul precedent a aprobat o lege specială, care însă a fost respinsă de președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM.

Cât privește mutarea ambasadei la Ierusalim, urmând exemplul Statelor Unite, discuțiile între guvernul moldovean și cel israelian s-au intensificat vara trecută, după ce în mai, la Ierusalim fusese inaugurată ambasada americană. În iulie însă, Ministerul de externe de la Chisinau declara Europei Libere că Republica Moldova cunoaște dorința Israelului ca ambasadele străine din Tel Aviv să se mute în Ierusalim, dar că Chișinăul nu a luat nicio decizie în această privință. „Partea moldovenească a luat act de poziția diplomației israeliene, care promovează la toate nivelele subiectul relocării sediilor ambasadelor de la Tel-Aviv la Ierusalim. În acest moment (…) nu există nici o decizie luată de statul moldovean”, se spune în răspunsul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene . (I.G.)

Previous Next

XS
SM
MD
LG