Linkuri accesibilitate

Ambasadoarea SUA în Belarus s-a întâlnit la Vilnius cu lidera opoziției Svietlana Țihanovskaia


Noua ambasadoare a Statelor Unite în Belarus, Julie Fisher, și lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, la Vilnius, 21 aprilie 2021

Noua ambasadoare a Statelor Unite în Belarus Julie Fisher, s-a întâlnit ieri la Vilnius cu lidera opoziției Svetlana Țihanovskaia, chiar înainte de întrevederea de astăzi a liderului de la Minsk Alexandr Lukașenka cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. „Acțiunea de astăzi trimite un semnal clar că SUA sunt alături de poporul belarus”, a spus ambasadoarea care a fost numită dar încă nu și-a prezentat acreditările la Minsk. Ar fi primul ambasador american în această țară din 2008 încoace.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat ieri că doamna Fisher nu își va lua poziția în Belarus în condițiile actuale, și va continua să lucreze de la Vilnius. „A putea avea un ambasador la Minsk ar trimite un semnal puternic. Dar atâta timp cât ceea ce am văzut în Belarus continuă, încălcările drepturilor omului, represiunea, nu pot exista relatii ( diplomatice) normale ", a spus Price. Ambasadoarea Fisher a spus în cadrul întâlnirii sale cu lidera exilata a opoziției din Belarus că „este important ca comunitatea internațională să vorbească despre ceea ce se întâmplă, se se arate că acordăm o atenție deosebită situației și că solicităm eliberarea imediată a tuturor prizonierilor politici din Belarus”.

Țihanovskaia a declarat că Belarusul ar trebui să-și păstreze independența și suveranitatea și „ să construiască relații prietenoase și reciproc avantajoase cu toate țările, în primul rând cu vecinii noștri, dar și cu alte state”. De la alegerile din august anul trecut , alegeri despre care Țihanoskaia și sprijinitorii ei spun ca le-au cîștigat , în Belarus au avut loc proteste și frământări politice fără precedent, cerind noi alegei libere și corecte. Statele Unite si Uniunea Europeana nu au recunoscut Victoria lui Lukașenka în alegerile din august 2020.

Forțele de securitate din Belarus au arestat peste 34.000 de persoane și exista acuzații de bătăi și încălcări flagrante și repetate ale drepturilor omului împotriva manifestanților pro democrație.

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva persoanelor fizice și companiilor legate de regimul lui Lukașenka.

La începutul acestei săptămâni, Washingtonul a impus noi sancțiuni asupra a nouă companii de stat, măsură care se așteaptă să dea o lovitură serioasa economiei în declin a Belarusului și regimului autoritar de la Minsk.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG