Linkuri accesibilitate

Ambasadorul britanic în Ucraina avertizează: costul unei invazii rusești va fi „ridicat” pentru ambele părți


Melinda Simmons
Melinda Simmons

Ambasadorul britanic în Ucraina afirmă că comunitatea internațională trebuie să îi spună clar Rusiei că costul unei invazii ar fi „ridicat” pentru ambele părți, în timp ce criza legată de acumularea de trupe de către Kremlin în apropierea graniței ucrainene atinge o „fază critică”.

Într-un interviu acordat serviciului ucrainean al RFE/RL, Melinda Simmons a declarat că acumularea de către Rusia a peste 100.000 de soldați și echipamente militare „este un lucru care ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea”. „Cu toții trebuie să îi spunem clar Rusiei că costul oricărui fel de incursiune în Ucraina ar fi la fel de mare pentru Rusia ca și pentru Ucraina. Și ar fi un cost ridicat pentru Ucraina”, a declarat Simmons.

„Și de aceea există atât de multă activitate diplomatică pentru a încerca să ne asigurăm că granițele Ucrainei nu sunt încălcate. Dar se simte că ne aflăm într-o fază destul de critică în acest moment”, a adăugat ambasadoarea.

Rusia a insistat că nu are niciun plan de a invada Ucraina, dar în același timp a spus că vrea garanții în ceea ce privește problemele de securitate europeană, inclusiv un angajament din partea NATO de a nu se extinde în țări precum Ucraina sau Georgia.

Ucraina s-a menținut fermă în fața crizei, președintele Volodimir Zelenski afirmând că țara va continua să își urmărească obiectivul de aderare la NATO, în ciuda furiei Rusiei și a scepticismului unor țări occidentale.

XS
SM
MD
LG